L'immens castell de Santa Pau serà per fi del poble: "Hi hem viscut d'esquena 50 anys"

L'edificació medieval està tancada i força deteriorada i la propietat n'ha rebaixat molt el preu per l'enfonsament d'una part de la teulada

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Santa Pau, a la Garrotxa, comprarà finalment l'imponent castell medieval al voltant del qual es va bastir el poble.

Fa mig segle que està abandonat i en desús, però el consistori no havia aconseguit, fins ara, que la propietat els hi vengués per un preu assumible.

Després de molts anys de negociació, les coses van canviar l'estiu passat per la caiguda de part de la teulada.

Com explica a TV3 l'alcaldessa, Cris Capó, l'edifici és bé cultural d'interès nacional i "ha d'estar en condicions i restaurat", però "la propietat no està disposada a fer tot aquest esforç".

El resultat: una notable rebaixa del preu. D'1.150.000 euros han passat a tancar un preacord per 400.000. L'Ajuntament li vol donar una segona vida perquè els veïns en puguin gaudir. Abans, però, caldrà reformar-lo de dalt a baix.

Un cop hagi fet la compra, l'equip de govern té el compromís de la Generalitat i la Diputació per finançar la reparació del teulat.

La caiguda d'una part de la teulada ha comportat una important rebaixa del preu de venda (CCMA)

Deshabitat des que van marxar les monges

Els desperfectes estructurals importants en parts com la teulada s'afegeixen a l'estat d'abandonament de l'interior del castell, que està deshabitat des de fa més de cinquanta anys, quan va marxar la comunitat de monges que portaven l'escola del poble. Des de llavors, pràcticament no ha tingut cap ús.

Miquel Àngel Fumanal Pagès, que és president del patronat d'estudis històrics d'Olot i comarca, destaca com el cas de Santa Pau és singular, perquè "queden pocs nuclis a Catalunya que tinguin un castell tan gran situal al centre de la vila vella i que encara no es pugui fer servir".

Les últimes que van viure al castell van ser les monges que s'ocupaven de l'escola, i que van marxar fa més de 50 anys (CCMA)

I és que, com reconeix l'alcaldessa, "el castell ha viscut d'esquena al poble, hi ha moltes generacions que no hi han tingut contacte". Per això ara pretenen que en pugui gaudir "la gent del poble i de Catalunya".

El castell requereix una reforma estructural (CCMA)

Per poder adquirir el castell, l'Ajuntament té previst començar al gener una campanya de mecenatge per aconseguir tots els diners de la compra.

Entre els projectes que podria acollir hi ha el d'un museu memorial dels deportats als camps nazis.

ARXIVAT A:
PatrimoniArquitectura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut