L'entrada d'urgències de l'Hospital de Calella
L'entrada d'urgències de l'Hospital de Calella
Barcelona

L'Hospital de Calella va "minimitzar" la sospita de maltractament al nadó mort al gener

La investigació del síndic de greuges conclou que no es va activar el protocol de maltractament infantil tot i haver-n'hi indicis i que els professionals implicats no es van coordinar

RedaccióActualitzat

Tot i la sospita de maltractament a un nadó de dos mesos, l'Hospital de Calella no va activar el protocol establert en aquests casos. Aquest és un dels dèficits que ha detectat la investigació del Síndic de Greuges arran de la mort d'un nen petit de Pineda de Mar, al gener, a causa dels maltractaments presumptament per part del seu pare, que continua en presó preventiva.

El Síndic, Rafael Ribó, afirma que la sospita "aparentment, va ser minimitzada i descartada sense activar el protocol" contra el maltractament infantil.

La investigació del síndic ha conclòs que el 23 de desembre de l'any passat, quan els pares van dur el nadó a Urgències d'aquest hospital, hi va haver la sospita de maltractament per signes d'alerta com lesions físiques o els dubtes que havia generat el relat dels progenitors, "joves en condicions precàries".

Aquesta sospita "va ser descartada internament pel mateix Servei d'Urgències" i es va donar l'alta a la criatura el mateix dia "sense comunicar immediatament el cas a la Unitat de Treball Social de l'hospital" perquè avalués la situació de la família, afegeix la nota del Síndic. L'informe qualifica d'"improcedent" aquesta actuació.

En aquella mateixa visita es van observar "altres signes d'irritabilitat i malestar" del nadó i hi va haver "imprecisions en l'informe d'assistència sobre les proves practicades".

Per denunciar casos de maltractaments a menors existeix el telèfon Infància Respon: 116111


Malgrat els indicis, no es va trucar al telèfon Infància Respon perquè la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) valorés si calia activar l'equip per maltractaments detectats en l'àmbit hospitalari, ni van contactar amb el CAP de referència o els serveis socials.

Qui finalment va parlar amb aquest servei va ser el Servei de Pediatria de l'UCI de nounats de l'Hospital Vall d'Hebron, que va comunicar que el nadó l'havien atès feia un parell de setmanes a Calella, on hi havia hagut sospites de maltractament. Va ser al Vall d'Hebron on el nadó va morir, després d'estar-hi 17 dies ingressat.

Falta de coordinació

Una altra mancança que ha detectat la investigació és l'obertura de diferents històriques clíniques del nen, que van dificultar la circulació de la informació i la coordinació entre professionals sanitaris. Per exemple, els sanitaris que van visitar el nadó el 29 de desembre no van poder veure les anotacions de Treball Social sobre la falta d'aclariment sobre les lesions que tenia el nadó. Aquest informe, a més, es va escriure en una data posterior, el 31 de desembre.

L'informe del síndic remarca que, en el cas d'un nadó tan petit, l'observació d'hematomes com els que tenia "requeria l'activació del protocol" i demana que aquest instrument "s'utilitzi amb freqüència quan apareix qualsevol signe de sospita", especialment amb els nadons, per la seva extrema fragilitat i alta vulnerabilitat.

També indica que hi va haver intercanvi de correus electrònics entre Serveis Socials de Pineda, Treball Social de l'Hospital de Calella i el del CAP de Pineda, però això "no implica una coordinació efectiva" per citar el pare i la mare del nen, tot i que des del 28 de desembre es va considerar necessari fer-ne un seguiment.

Telèfon Infància Respon 116 111

ARXIVAT A:
MenorsSalut
Anar al contingut