Mor el nadó de dos mesos ingressat per presumptes maltractaments
L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona
Barcelona

Mor el nadó de dos mesos ingressat per presumptes maltractaments

El nadó de Pineda de Mar estava ingressat a l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron des del 4 de gener

Actualitzat

El nen de dos mesos que estava ingressat a l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron per presumptes maltractaments ha mort aquest dilluns a un quart de tres del migdia. Ho ha comunicat el mateix hospital.

El nadó, de Pineda de Mar, hi va ingressar fa disset dies en estat greu.

Tenia dos coàguls al cap i també algunes costelles fissurades, cosa que indicava suposats maltractaments anteriors.

Una infermera de l'Hospital de Calella va alertar d'irregularitats en l'estat del nadó. Arran de les sospites, l'equip mèdic va activar el protocol de maltractament infantil de la Generalitat, i el pare ve reconèixer haver-lo sacsejat perquè, deia, no reaccionava.

Es tracta d'un jove de 21 anys que, després de declarar davant del jutge, va quedar en llibertat amb mesures cautelars. Havia de presentar-se cada setmana al jutjat i se li va retirar el passaport. També se li va prohibir acostar-se a menys de 500 metres de la criatura.

El nadó va passar a càrrec del Departament d'Afers Socials, ja que a la mare, tot i que no va ser detinguda, la investigaven els Mossos per determinar si va tenir res a veure amb els presumptes maltractaments.


Tres dies de dol a Pineda

L'Ajuntament de Pineda ha decretat tres dies de dol oficial per la mort del nadó. A més dels tres dies de dol, el consistori s'ha personat com a acusació particular en la causa judicial oberta contra el pare del menor, com també va anunciar que faria la Generalitat.

L'Ajuntament també ha convocat una concentració aquest dimarts al migdia de rebuig als maltractaments.

 

 


Revisió dels protocols

El síndic de greuges, Rafael Ribó, va dir divendres que, en aquest cas del nadó de Pineda, hi ha hagut problemes "d'informació i de comunicació" i va anunciar que durant les pròximes setmanes presentaria una resolució reclamant un protocol específic sobre els drets dels nadons i la seva protecció en maltractaments.

També va dir que "cal molta més coordinació" entre els serveis socials bàsics, de salut i d'hospitals de referència, "especialment en casos on es comença a apuntar la possibilitat de maltractaments".

L'Hospital del Calella va alertar els Serveis Socials l'endemà de l'ingrés del nen, el dia 27 de desembre. Segons aquest protocol, aquest és el procediment que es fa quan es considera que es tracta d'un cas lleu o moderat.

Però no va ser fins que el nadó va tornar a l'hospital per segona vegada, uns dies més tard, i se'l va traslladar al Vall d'Hebron, quan es va alertar la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), la Fiscalia de Menors i els Mossos d'Esquadra, tal com correspon als casos considerats greus.

ARXIVAT A:
Menors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut