Una infermera de l'Hospital de Calella va alertar d'irregularitats en l'estat del nadó
Entrada d'urgències de l'Hospital Vall d'Hebron
Pineda de Mar

Una infermera de l'Hospital de Calella va alertar d'irregularitats en l'estat del nadó

El síndic de greuges es reunirà amb la DGAIA, Salut i Serveis Socials per estudiar què ha fallat en el cas del nadó de dos mesos que és a l'UCI per una pallissa

RedaccióActualitzat

El nadó de dos mesos ingressat a l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron a causa d'una pallissa que li hauria donat el seu pare continua estable dins la gravetat, segons fonts del centre hospitalari.

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha assegurat que investigarà què ha fallat en aquest cas perquè el nadó havia passat dies abans per altres centres sanitaris sense que es detectessin els maltractaments. Ribó demana canviar els protocols per detectar els maltractaments en nadons.

El 27 de desembre, al nadó de dos mesos el van visitar a l'Hospital de Calella, i li van donar l'alta sense que s'activés cap alerta.

Segons ha pogut saber TV3, l'endemà una infermera va comunicar als Serveis Socials de l'Ajuntament de Pineda de Mar, on està empadronada la família, que tenia alguns indicis d'irregularitats en l'estat del nadó. Va demanar que es fes un seguiment de la família. Havia vist algun indici que l'havia preocupat.

El consistori va activar el protocol per a famílies en risc d'exclusió social, però no per risc de maltractament. De fet, els serveis socials havien citat a la família per aquest dimarts.
 

Una setmana fins a l'ingrés a Vall d'Hebron

Hi va haver almenys 4 visites a diversos centres mèdics fins que al nadó se'l va derivar a l'Hospital Vall d'Hebron. Allà es va activar el protocol de maltractaments per les greus lesions que se li van detectar. 

Segons el síndic de greuges, Rafael Ribó, podria haver fallat el protocol establert:

"Pot haver fallat el seguiment com marca el protocol actual, com un senyal ni que sigui lleu, crec que ha estat més que lleu el senyal que hi havia per seguir de prop abans el que havia succeït".

El síndic de greuges ha convocat una reunió amb Salut, Serveis Socials i la DGAIA per analitzar el cas. Ribó demana un nou protocol per prevenir les agressions, sobretot en nadons, que estan "més invisibilitzats" pel sistema.

"Tenir prou dotació de personal i d'instrument sanitari en els nostres centres per detectar maltractaments de nadons. Això possiblement ha succeït aquesta vegada si aquest nadó ha passat per diversos centres sanitaris on no es va detectar el maltractament i això ho estem recomanant de fa temps com una cosa molt important."

 

El Departament de Salut també ha obert un expedient i l'Ajuntament de Pineda de Mar que es personarà com a acusació particular en el cas. L'alcalde d'aquesta localitat del Maresme, Xavier Amor, ho ha explicat a Ràdio Pineda.

El jutge va deixar dissabte en llibertat amb mesures cautelars el pare del nadó, un jove de 21 anys. Caldrà que es presenti cada setmana al jutjat i se li ha retirat el passaport, a més de prohibir-li sortir del país o acostar-se a menys de 500 metres de la criatura.

El nadó està ara a càrrec del Departament d'Afers Socials, ja que a la mare, tot i que no està detinguda, la investiguen els Mossos per determinar si va tenir res a veure amb els presumptes maltractaments. Ha explicat que havien assistit el nadó en altres centres sanitaris sense que advertissin que les lesions podien ser per maltractaments.

ARXIVAT A:
MenorsPolicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut