L'euríbor supera el 2,82% i encareix les hipoteques uns 3.000 euros l'any de mitjana

L'indicador registra la taxa més alta des del desembre del 2008

Actualitzat

L'euríbor continua escalant i tanca el novembre superant el 2,8%, la taxa més alta des del novembre del 2008. Això comportarà que les hipoteques es continuïn enfilant, amb un encariment mitjà de 3.000 euros anuals

A l'octubre es va situar en un 2,6%, i ara, per setè mes consecutiu, continua tirant cap amunt, amb un 2,828%.

Tot i haver moderat l'ascens, es preveu que pugui tancar el 2022 al voltant del 3% i superar-lo durant el primer semestre del 2023, segons com evolucionin la inflació i els tipus d'interès a l'eurozona. 

Fa un any, el novembre del 2021, l'euríbor estava en negatiu, en el -0,48%.

La pujada s'ha accelerat especialment els últims mesos, i això vol dir que les revisions d'hipoteca a partir d'ara poden sortir especialment cares. Es calcula que s'incrementaran uns 250 euros mensuals de mitjana.


Els efectes en el mercat immobiliari 

La tendència alcista de l'indicador ha fet que el mercat immobiliari hagi avançat moltes operacions els últims mesos, per l'amenaça que les hipoteques es continuïn encarint. Al setembre, però, les operacions de compravenda ja van donar senyals d'alentiment.

Qui ja té hipoteca està fent números per saber quant pujaran les quotes. I qui té l'ull posat a comprar un habitatge està preocupat per saber quant li costarà el crèdit. 

Les hipoteques de tipus fix han guanyat terreny (Canva)

Per ara, la majoria d'hipoteques es continuen fent a tipus fix, tot i que ja s'acosten al 4%. I pel que fa a les variables, encara es poden trobar ofertes competitives. Amb tot, l'euríbor ja supera el 2,8% i alguns bancs creuen que pot arribar al 4%.

L'euríbor es va crear fa 22 anys i, des d'aleshores, ha tingut alts i baixos. 

El màxim històric va ser just abans que esclatés la bombolla immobiliària del 2008, per sobre del 5%. Després va començar a caure fins a passar 6 anys en negatiu. 
 

Renegociar la hipoteca davant l'alça de l'euríbor

Amb l'inici de la guerra a Ucraïna, va començar una escalada molt ràpida que l'ha portat, en aquesta recta final de l'any, cap al 3%. 

Si això dispara les quotes 200 o 300 euros al mes, els experts recomanen renegociar les condicions de la hipoteca, sigui amb el mateix banc o buscant altres ofertes. I, si no, acollir-se a les mesures pactades entre el govern i la banca.

"És més fàcil trobar solucions com ara allargar el termini, fent una carència o, fins i tot, vendre l'habitatge", remarca Jordi Martínez, director d'Educació Financera de l'Institut d'Estudis Financers. Una solució que ara seria factible perquè, a diferència del 2008, el mercat immobiliari no s'ha enfonsat. 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut