Claus d'una hipoteca
El govern espanyol calcula que se'n beneficiaran més d'un miler de llars

Les noves ajudes als hipotecats amb dificultats: quines són i qui se'n pot beneficiar

El govern espanyol ha aprovat noves mesures que beneficiaran un milió de llars a qui els costarà fer front a l'encariment de les quotes de la hipoteca

RedaccióActualitzat

Més d'un milió de llars es podran acollir a les noves mesures que el govern espanyol i la banca han estat negociant els últims mesos. Són famílies hipotecades a qui els costarà fer front a l'encariment de les quotes per la pujada dels tipus d'interès, que en molts casos pot suposar 200 o 300 euros més cada mes.

Aquestes són les claus de l'acord, que encara han de subscriure les entitats bancàries i del qual s'han de tancar alguns serrells.
 

Què s'ha aprovat?

Les ajudes aprovades es canalitzen per dues vies. La primera, a través del Codi de Bones Pràctiques, en vigor des del 2012, que s'ha actualitzat. Aquest està dirigit a famílies vulnerables.

La segona, a través d'un codi nou, pensat per a famílies en risc de vulnerabilitat per l'increment de la hipoteca.

Mentre que en el primer codi les mesures seran permanents, en el segon només tindran una vigència d'un any: de l'1 de gener al 31 de desembre del 2023.


Qui es pot acollir al Codi de Bones Pràctiques?

Per acollir-se a les mesures del Codi de Bones Pràctiques que ara s'ha modificat, les llars han de tenir una renda inferior a 25.200 euros anuals. A més, han de dedicar més del 50% de la renda mensual al pagament de la hipoteca, amb habitatges de fins a 300.000 euros.


Quines mesures inclou el Codi?

Aquestes llars tindran entre 2 i 5 anys de carència, en funció de si dediquen més de la meitat del sou a pagar la hipoteca. Durant aquest temps només pagaran els interessos, a un euríbor reduït. I podran allargar el termini total de la hipoteca fins a 7 anys més.

També s'amplia a 2 anys el termini per sol·licitar la dació en pagament de l'habitatge i es contempla la possibilitat d'una segona reestructuració, en cas necessari.

A més, s'amplia de 6 a 12 mesos el termini per demanar el lloguer social en el mateix habitatge al banc, per un import màxim del 3% del seu valor, en cas que d'estar en situació de desnonament.
 

Qui es considera "classe mitjana en risc de vulnerabilitat"?

En el cas del segon codi de nova creació, pensat per a llars de classe mitjana amb risc de vulnerabilitat per l'increment de la hipoteca, s'hi poden acollir famílies amb rendes de fins a 29.400 euros, amb hipoteques signades fins al 31 de desembre del 2022.

La càrrega hipotecària ha de ser superior al 30% de la renda i que hagi pujat almenys el 20%.
 

Quin benefici tindran, aquestes llars?

Per a tots aquests casos, les entitats financeres han d'oferir la possibilitat de congelació durant 12 mesos de la quota, un tipus d'interès més baix sobre el principal ajornat i un allargament del termini del préstec de fins a 7 anys.
 

Es pot passar de tipus variable a fix?

Sí. Una altra novetat és que es reduiran encara més les despeses i comissions per facilitar el canvi de tipus variable a tipus fix i s'eliminaran durant tot el 2023 les comissions per amortització anticipada i canvi d'hipoteca de tipus variable a fix.
 

Els bancs estan obligats a complir-lo?

D'entrada, no. Els bancs tindran 15 dies per adherir-s'hi. Només serà de compliment obligat per a les entitats que s'hi uneixin. A més, hauran de garantir la protecció de les mesures en cas de transmissió del crèdit a un tercer.

ARXIVAT A:
Hipoteques
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut