L'estrès laboral, al darrere d'almenys un de cada cinc casos de depressió

Un estudi internacional amb participació catalana diu que eliminar adversitats que afecten els infants, com el bullying, evitaria un de cada tres casos d'esquizofrènia

RedaccióActualitzat

Que l'estrès pot causar trastorns mentals és un fet conegut. Per primer cop, un exhaustiu estudi internacional ha posat xifres que revelen fins a quin punt l'estil de vida que portem afecta la salut mental.

Revela dades contundents, com que si s'eliminés l'estrès en l'àmbit laboral els casos de depressió baixarien un 20%.

El treball, amb participació catalana, s'ha publicat a la revista científica Molecular Psychiatry. Joaquim Raduà, cap del grup de recerca IDIBAPS de l'Hospital Clínic de Barcelona, afirma:

"Moltes hores, inestabilitat laboral... Ens hauríem de replantejar com aquestes condicions no només afecten l'economia sinó també la salut mental de la gent."

Els autors de l'estudi van cercar minuciosament els factors de risc ambiental amb més nivell d'evidència per calcular quin percentatge dels casos d'un trastorn es poden atribuir a un factor de risc concret. Volien mirar de respondre un gran interrogant:

"En molts aspectes, vivim en una societat de benestar. Malgrat aquesta aparent bonança, al voltant d'una de cada cinc persones té un trastorn mental. La pregunta és si hi hauria menys trastorns mentals si milloréssim la societat i l'estil de vida."

Adversitats durant la infantesa

A banda de l'estrès, que afecta un sector molt ampli de la població, hi ha altres circumstàncies adverses que els científics també han traduït en números.

Patir situacions complicades durant la infantesa, com el bullying, les dificultats econòmiques o ser víctima d'abusos, fa créixer les probabilitats d'una mala salut mental en l'edat adulta.

Un nen es lamenta
El bullying té un impacte directe en la salut mental que es tindrà posteriorment (Pixabay)

Amb una reducció dels abusos infantils, es podria evitar un de cada tres casos d'esquizofrènia i un de cada sis casos de depressió. Joaquim Raduà remarca:

"Si ara poguéssim erradicar les adversitats infantils, no només faríem un bé, perquè tothom sap que són dolentes, sinó que en el futur es reduirien quasi un 40% els casos d'esquizofrènia i un de cada 5 o 6 casos de depressió."


Exercici físic i salut mental

Respecte a l'estil de vida, el fet de fer més exercici físic podria evitar un de cada sis casos d'Alzheimer. Disminuir els factors de risc metabòlic, com l'excés de greixos en sang, podria evitar un de cada deu casos de depressió.

També apunten que rebaixant el sobrepès abans o durant l'embaràs es podria evitar un de cada quinze casos d'autisme en els fills.

Per tant, reduint les adversitats i els abusos infantils, reduint l'estrès laboral i millorant l'exercici físic, la dieta i el pes, es podria evitar una part molt important dels trastorns mentals. Joaquim Raduà assegura:

"Podríem evitar que milions de persones desenvolupessin trastorns mentals. Però la majoria, probablement, hi continuarien sent."

Joaquim Raduà, cap del grup de recerca IDIBAPS de l'Hospital Clínic de Barcelona
Joaquim Raduà, cap del grup de recerca IDIBAPS de l'Hospital Clínic de Barcelona (Hospital Clínic)

Els autors ressalten que és molt important dedicar més recursos a la investigació en salut mental per crear tractaments que millorin més efectivament la qualitat de vida de les persones amb algun d'aquests trastorns.

Els trastorns mentals solen ser una combinació de diversos factors. La genètica hi juga un paper clau, però hi ha tot un cúmul d'altres circumstàncies modificables i prevenibles. Per això insisteixen que és imprescindible que s'abordin totes les que es coneixen de manera integral.

L'estudi internacional l'han liderat investigadors catalans de l'IDIBAPS i de l'àrea del CIBER de salut mental (CIBERSAM), la Universitat de Linköping, a Suècia, i del King's College London.

 

ARXIVAT A:
SalutCiènciaDrets laboralsSalut MentalInfància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut