Equips d'emergència intenten reanimar Mario González, mort després que la policia l'immobilitzés
Equips d'emergència intenten reanimar Mario González, mort després que la policia l'immobilitzés

Les imatges de la mort d'un home en una detenció tornen a commocionar els EUA

"La policia l'ha matat de la mateixa manera que va matar George Floyd", denuncia el germà de la víctima

Quan fa poc més d'una setmana del veredicte per l'assassinat de George Floyd a Minneapolis, les imatges d'una altra actuació policial que acaba amb la mort del detingut han tornat a sacsejar els Estats Units.

Mario González, un ciutadà hispà de 26 anys, va morir a la ciutat californiana d'Alameda, després d'estar cinc minuts de bocaterrosa i amb un policia a sobre bloquejant-lo, en una actuació que recorda el cas de George Floyd. Els fets van passar el 19 d'abril, precisament el dia abans que es declarés culpable el policia Derek Chauvin, que va asfixiar Floyd durant 9 minuts i 29 segons.

Dos veïns truquen a la policia alertant que tenen davant de casa un jove aparentment begut. Quan hi arriba la policia, troba que el jove està parlant sol i, quan li pregunten el nom, no respon, tal com mostren les imatges de les càmeres corporals dels agents, difoses per la policia d'Alameda a petició de la família de González:

 

Després de deu minuts de diàleg de sords, sense que ell s'arribi a identificar, els agents emmanillen González i, quan ell s'hi resisteix, l'immobilitzen a terra. El mantenen bocaterrosa, amb un genoll pressionant-li l'esquena, durant cinc minuts. Quan un dels policies proposa de posar-lo panxa enlaire, un altre ho descarta:

- El girem?

- No vull perdre el que he guanyat.

En el vídeo se sent com els agents es dirigeixen al detingut:

- Ens ocuparem de vostè, d'acord?

- Crec que ha begut massa, això és tot.

- Mario, si us plau, deixi de barallar-se amb nosaltres.

- Mario, posi les mans al darrere, d'acord?

"No he fet res, d'acord?", se sent que diu el detingut en un moment.

Al cap d'una estona, els agents s'adonen que ha deixat de fer força. No respira i no té pols. Tot i que intenten reanimar-lo amb un massatge cardíac, Mario González mor.

 

Mario González, amb el genoll d'un agent sobre l'espatlla, quan la policia va immobilitzar-lo
Mario González amb el genoll d'un agent sobre l'espatlla, quan la policia va immobilitzar-lo

 

Tres agents apartats

Segons la versió policial, González va morir per altres causes. En un comunicat, la policia de la ciutat d'Alameda indica que González va patir "una emergència mèdica" en el moment que els agents l'emmanillaven.

La família, però, ho considera un assassinat causat per la "força excessiva" que va utilitzar la policia, tal com van denunciar en una roda de premsa davant del departament de policia d'Alameda. El germà de la víctima, Gerardo, va denunciar que la policia va matar Mario González "de la mateixa manera que van matar George Floyd":

 

Julia Sherwin, advocada especialista en abusos policials que representa la família de González, considera que la mort va ser "completament evitable i innecessària", en unes declaracions recollides per The New York Times. "Un home begut al parc no equival a una sentència a la pena capital", assegura.

En una sèrie de tuits, la policia d'Alameda assegura que està "compromesa amb la plena transparència i a retre comptes" arran de la mort de González.

 

 

 

 

"Dilluns al matí, Mario González va morir tràgicament sota custòdia policial. Es tracta d'una terrible pèrdua i entenem i compartim la necessitat dels ciutadans de més informació.

El departament de policia d'Alameda està compromès amb la plena transparència i a retre comptes, fent públic el vídeo de la càmera corporal i oferint respostes als ciutadans. Com que unes agències independents s'encarreguen de la investigació, s'entrevistarà totes les parts implicades abans de fer públic el vídeo per assegurar la integritat de les investigacions.

Entenem la frustració de la ciutadania i fem tot el possible per oferir la informació, primer a la família i després als ciutadans, com més aviat millor."

A l'espera de saber el resultat de l'autòpsia, els tres agents implicats han estat suspesos temporalment.

Tres investigacions miraran d'aclarir els fets: la de la policia, la del secretari de Justícia del comtat i una investigació independent encarregada per l'Ajuntament.

 

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsRacismePolicialGeorge Floyd
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut