Les dues parts en conflicte a Líbia es reuneixen a Moscou per firmar l'alto el foc
Un membre de les forces governamentals reconegudes internacionalment portant un arma (Reuters/Ismail Zetouni)

Els dos líders de Líbia rebutgen un cara a cara i no hi ha acord per a un alto el foc

El govern alemany confirma que aquest mes hi haurà a Berlín una conferència internacional de pau sobre el país nord-africà

RedaccióActualitzat

Els rebels libis liderats pel mariscal Khalifa Hafter es resisteixen a signar el document d'alto el foc permanent en les converses de pau maratonianes que s'estan fent a Moscou.

Després que tots dos bàndols acceptessin una treva que ha entrat en vigor aquest dilluns a la matinada, les fortes discrepàncies entre les dues parts han marcat la jornada.

Després d'hores negociant, Hafter i el líder de l'Acord Nacional Libi, Fayez al Serrah, no s'han trobat cara a cara en cap moment, bàsicament per la negativa de Hafter.

 

Els ministres d'Exteriors turc i rus, Mevlut Cavusoglu i Serguei Lavrov, impulsors de les negociacions (Reuters / Pavel Golovkin)

 

El líder rebel s'ha enrocat i s'ha oposat a la supervisió de Turquia de l'alto el foc. El líder dels rebels de l'est del país, ha demanat que les seves tropes puguin entrar a Trípoli i la retirada de tots els soldats arribats de Turquia i Síria.

Per la seva banda, Al Serraj ha demanat la retirada de les forces rebels a les posicions anteriors a l'ofensiva rebel contra la capital iniciada l'abril passat.  El govern de l'Acord Nacional Libi, però, sí que hauria subscrit el pacte.

El projecte de document final, que es continuarà negociant aquest dimarts, contempla que totes dues parts es comprometin a garantir un "respecte incondicional" del cessament de les hostilitats.

 

Optimisme de Lavrov

Rússia, l'amfitrió de la cimera, manté un discurs optimista sobre les possibilitats d'acord. El ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, ha destacat "certs progressos" sobre les condicions d'una possible fi de les hostilitats:

"Hafter i el president del Parlament de Tobruk, Aguila Saleh, valoren positivament el document i han demanat una mica més de temps fins aquest dimarts al matí per decidir si el signen"

 

El líder dels rebels libis, Khalifa Haftar, saluda el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, a Moscou (Reuters)

 

Negociacions de les dues parts a Moscou 

Aquesta mitjanit ha entrat en vigor una treva a Líbia entre les dues parts en conflicte. Els combats ja fa 9 mesos que duren a les portes de la capital, Trípoli. L'aturada de les hostilitats s'ha respectat fins ara, tret d'algun enfrontament puntual, segons han informat fonts de les dues faccions que es disputen el poder.

Aquest dimarts, a Moscou, s'esperen nous passos en aquestes negociacions auspiciades per Rússia i Turquia

El líder del governamental Acord Nacional Libi (GNA), Fayez al-Sarraj està reconegut per l'ONU i que té el suport de la Unió Europea, Turquia i Qatar. De camí cap a Moscou, Fayez al-Sarraj ha fet parada a Istanbul, on s'ha reunit amb el president turc, Recep Tayipp Erdogan.

 

Fayez al-Sarraj es va reunir aquest diumenge amb el president turc a Istanbul (Reuters)


Per la seva banda, el mariscal Khalifa Haftar, de l'Exèrcit Nacional Libi (LNA), té el suport econòmic i militar de l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs i Egipte, a més a més del suport polític dels Estats Units, Rússia i França.

 

Una conferència de pau a Berlín

Mentrestant, el govern alemany ha confirmat que aquest mes hi haurà a Berlín una conferència internacional de pau sobre el país nord-africà. Un portaveu de l'executiu ha explicat que aquesta trobada es farà probablement diumenge que ve.

Alemanya s'havia postulat per convocar una conferència de pau per a Líbia, amb els auspicis de les Nacions Unides. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ja va fer consultes dissabte amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin.

 

 

Un soldat vigilant un dels barris perifèrics de Trípoli (Reuters/Ismail Zetouni)​

 

Líbia, un dels països productors de petroli, es troba en el caos des del 2011, quan una revolta popular, seguida d'una intervenció militar protagonitzada per França, el Regne Unit i els Estats Units, va fer caure el règim de Moammar al-Gaddafi.

 

 

Anar al contingut