Sirte

El final de la guerra civil a Líbia amb el derrocament de Gaddafi

El líder libi Moammar al-Gaddafi, en parador desconegut des de la caiguda de Trípoli l'agost passat, ha caigut fugint de Sirte, l'últim gran front de resistència, que s'ha conquerit poques hores abans. El dictador ha estat derrotat vuit mesos després d'una revolta popular que ha derivat en una guerra civil amb participació internacional. Amb aquesta caiguda, la guerra podria donar-se per acabada.

RedaccióActualitzat
En les últimes hores, es podrien haver disparat els últims trets de la guerra de Líbia. Els milicians del govern interí asseguren que han conquerit la ciutat després de prendre l'últim bastió dels fidels de Gaddafi. Els últims resistents haurien fugit de la ciutat i ara els estarien perseguint. Alguns gestos dels milicians, com esmolar ganivets, no presagien, però, un bon futur per als que van donar suport al coronel fins a l'últim moment. L'únic refugi segur seria el desert ja que totes les ciutats del país estan en poder de l'oposició, que avui ja és govern.

Els opositors han trigat dos mesos a conquerir Sirte. Es parlava al principi d'incapacitat militar. Però ja cada cop queda més clar que el nou govern ha allargat artificialment el final de la guerra per dos motius. Primer, per mirar de superar les disputes internes sobre la futura transició política. I segon, per passar comptes contra els partidaris de Gaddafi. Sirte ha quedat arrasada. El nou règim vol una transició política amb els gaddafistes humiliats i afeblits.

Ja només queda la proclamació formal de la fi de la guerra civil. Fa vuit mesos va començar la primavera àrab en la versió líbia. Pero la voluntat irreductible de Gaddafi ha arrossegat el país a la guerra civil amb la participació de l'OTAN. Moltes ciutats del país, la mateixa Sirte, Tarhuna, Misrata, Bani Walid, s'han de reconstruir de nou.

El futur comença ara per a la nova Líbia, sense la figura de Gaddafi, l'enemic que fins ara ha unit una oposició massa heterogènia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut