Les tropes de GNA es concentren per defensar Trípoli
Les tropes de GNA es concentren per defensar Trípoli
Trípoli

Líbia, a les portes d'una guerra oberta pel control de Trípoli

Rússia veta la declaració del Consell de Seguretat de l'ONU per aturar l'ofensiva de les forces rebels que controlen el 70% del país

Actualitzat

A Líbia, s'intensifica la violència al voltant de Trípoli entre les forces rivals de l'est i de l'oest. Almenys 21 persones han mort i 27 més han resultat ferides des de l'inici de l'ofensiva llançada dijous pel mariscal Haftar --l'home que controla el 70% del país-- i que pretén conquerir la capital en mans de les tropes del govern d'unió nacional, GNA, comandades per Fayez al-Sarraj, i que té el suport de l'ONU.

La situació és tan complicada que l'administració nord-ameriana ha anunciat aquesta matinada que retira part de les seves tropes desplegades al país davant l'augment de la violència.

Hi ha hagut bombardejos als barris del sud de la ciutat i la missió de les Nacions Unides a Líbia ha demanat una treva per evacuar els ferits. Un alto el foc que no s'ha fet. Els serveis sanitaris libis han confirmat que no han pogut entrar a la zona d'enfrontaments.


Veto rus al Consell de Seguretat

Rússia ha bloquejat la declaració del Consell de Seguretat de l'ONU, que reclamava a les forces de Khalifa Haftar que aturessin el seu avanç sobre Trípoli. Les grans potències no s'han posat d'acord.

El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, s'ha mostrat "profundament preocupat" i reclamava "l'aturada de l'ofensiva"

"Hem fet saber clarament que ens oposem a l'ofensiva militar de les forces de Khalifa Haftar i demanem que s'aturin immediatament les operacions militars contra la capital líbia."

La delegació russa ha demanat que la declaració formal del Consell de Seguretat es dirigís a totes les forces armades líbies, i no només a les del mariscal Haftar. La proposta russa ha estat rebutjada pels Estats Units, fet que ha provocat el veto rus.

 

Rússia veta la declaració del Consell de Seguretat de l'ONU per aturar l'ofensiva

Cimera per acordar eleccions

L'ofensiva s'ha produït just abans de la conferència nacional sota el paraigua de l'ONU que s'ha de fer a Ghadamès, al sud oest del país, amb l'objectiu d'acordar la celebració d'unes eleccions.

La reunió, ara mateix, pot perillar, a causa de la intensificació dels enfrontaments. L'emissari de l'ONU a Líbia, Ghassan Salamé, assegurava dissabte que la reunió es mantenia en les dates previstes del 14 al 16 d'abril, excepte "en cas de circumstàncies majors"

 

Anar al contingut