Roald Dahl continua sent un autor d'èxit entre els més joves (Flickr/Donna Robertson)

Les crítiques a la reescriptura de Roald Dahl porten l'editorial a rectificar

L'editorial reacciona així a la polèmica generada per les versions adaptades de les conegudes novel·les infantils i juvenils

Redacció/AgènciesActualitzat

Novel·les com "Matilda" o "Charlie i la fàbrica de xocolata" es podran continuar llegint en la seva versió original, tal com les va escriure el britànic Roald Dahl.

Puffin, l'editorial que les publica al Regne Unit, ha anunciat que a finals d'any tornarà a publicar la col·lecció de 17 clàssics sense retocs "per mantenir impresos els textos clàssics de l'autor".

Aquesta nova edició, a més, inclourà "material d'arxiu rellevant per a cadascuna de les històries"


Puffin admet que ha pres aquesta decisió després d'haver "escoltat el debat" generat per la publicació de les novel·les de Dahl amb modificacions, detectades pel diari The Daily Telegraph.

Un fet que algunes veus consideren que és una "reescriptura" i d'altres, directament "censura", i que Puffin assegura que és una adaptació per fer que "tots els menors" puguin gaudir de les novel·les de Dahl.

A l'última edició de "Charlie i la fàbrica de xocolata", per exemple, els Umpa Lumpa ja no són "homes", sinó "persones", i l'Augustus Gloop ara és "enorme", en comptes de ser "enormement gras". 

I a la novel·la "Els Culdolla", la senyora Twit tampoc ja no és "lletja".

Entre les veus més crítiques, la de l'escriptor Salman Rushdie, que ha parlat de "censura absurda" que "hauria d'avergonyir" Puffin i els hereus de Dahl.

Roald Dahl signant llibres a Amsterdam, el 1988 (Wikimedia Commons/Rob Bogaerts/Anefo)

La polèmica per les versions actualitzades de les obres de Roald Dahl ha arribat fins a Downing Street i el Palau de Buckingham

Un portaveu del primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha defensat que "és important que les obres de literatura i els treballs de ficció es preservin i no s'editin".

"Sisplau, sigueu fidels a la vostra vocació, sense impediments per part d'aquells que vulguin frenar la vostra llibertat d'expressió o imposar límits a la vostra imaginació. Ja n'hi ha prou", va demanar Camila, la reina consort, durant una audiència amb escriptors i editors aquest dijous.

Puffin forma part del grup Penguin Random House, amb seu als Estats Units.

En el comunicat per anunciar la publicació de les versions originals de Dahl, Francesca Dow, responsable de literatura infantil de l'editorial, ha volgut remarcar que la controvèrsia que s'ha generat "reafirma l'extraordinari poder dels llibres de Roald Dahl". 

"Mantenint les versions de Puffin i Penguin disponibles, oferim als lectors l'opció de decidir com experimenten les històries màgiques i meravelloses de Roald Dahl", ha afegit.

Mort el 1990 als 74 anys, Dahl continua sent un autor d'èxit. També són seves obres molt conegudes com "Les bruixes", "James i el préssec gegant" i "La meravellosa medecina d'en Jordi".

 

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut