Rodrigo Lanza durant el primer judici (EFE/Javier Belver)

Lanza, condemnat a 20 anys per assassinat en el segon judici pel "crim dels tirants"

El TSJ de l'Aragó va obligar a repetir el primer judici, que el va condemnar a 5 anys per lesions imprudents, perquè el jurat no havia argumentat prou el veredicte

Actualitzat

La sentència del segon judici del conegut com a "crim dels tirants" ha condemnat Rodrigo Lanza a 20 anys de presó per l'assassinat amb traïdoria i per motius ideològics de Víctor Laínez, el desembre del 2017 a Saragossa.

La magistrada María José Gil Corredera també condemna Lanza a pagar una indemnització de 200.000 euros a la família de la víctima, i al Servei Aragonès de Salut, 5.620 euros més per les despeses sanitàries en l'intent de salvar la vida a Laínez a l'hospital.

El jurat popular va emetre els seu veredicte dijous passat, 7 de setembre, que va considerar Lanza, per una majoria de 8 a 1, culpable de l'assassinat de Víctor Laínez. Va considerar que va actuar amb l'agreujant de traïdoria i odi, però en va descartar l'acarnissament i va admetre l'atenuant d'embriaguesa lleu.

La jutgessa ha fet cas de les peticions del ministeri fiscal, ja que l'acusació particular i la popular sol·licitaven una pena de 23 anys de presó.

Els fets van passar el 7 de desembre del 2017 en un bar de la ciutat de Saragossa, quan Rodrigo Lanza va matar a cops Víctor Laínez, de 55 anys. El cas es coneix com el "crim dels tirants" perquè la víctima portava uns elàstics amb la bandera espanyola, que haurien estat el detonant de la baralla que va acabar en mort. El fet que Laínez fos d'extrema dreta dona suport al delicte d'odi per motius ideològics.  

Rodrigo lanza abandon custodiat la sala de vistes de l'Audiència de Saragossa (EFE/Javier Belver)

Un primer judici anul·lat

El Tribunal Superior de Justícia de l'Aragó (TSJA) va declarar nul el primer judici amb jurat popular celebrat el novembre del 2019 a l'Audiència de Saragossa, en què el jurat va declarar Lanza culpable d'un delicte de lesions imprudents amb resultat de mort. Llavors va ser condemnat a cinc anys de presó.

El TSJA va ordenar repetir el judici, en entendre que el jurat no havia argumentat prou el veredicte.

Laínez va morir a causa de les ferides causades durant una baralla i Lanza sempre ha al·legat que va actuar en defensa pròpia per "evitar que l'apunyalessin".

Condemnat pel cas "Ciutat morta"

Quan van passar els fets de Saragossa, Lanza ja havia passat cinc anys a la presó pel cas del guàrdia urbà de Barcelona que va quedar tetraplègic en el desallotjament d'una casa ocupada al carrer de Sant Pere Més Baix, l'any 2006. Els fets els va recollir el documental "Ciutat morta", en què Lanza negava ser l'autor de la lesió al guàrdia urbà.

ARXIVAT A:
Extrema dretaJudicial
Anar al contingut