Teheran

L'aiatol·là Khamenei reapareix, però evita fer autocrítica per l'avió abatut

En la pregària de divendres, que feia vuit anys que no dirigia, el líder suprem de l'Iran demana unitat enmig de les fortes protestes

Actualitzat

Després de 8 anys, l'aiatol·là Ali Khamenei, el líder suprem de l'Iran, ha tornat a dirigir el sermó dels divendres. Ho ha fet en un moment molt delicat per al règim, que s'enfronta a protestes al carrer per l'abatiment per error de l'avió ucraïnès amb 176 persones a bord.

Davant d'això, Khamenei ha evitat l'autocrítica i ha fet una crida a la unitat nacional, amb dures crítiques contra els Estats Units.

 

El líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei, durant el seu discurs en la pregària d'aquest divendres
El líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei, durant el seu discurs en la pregària d'aquest divendres (Reuters)

 

El líder suprem ha defensat la Guàrdia Revolucionària, ha reconegut l'abatiment de l'avió i ha blasmat els qui, segons ha dit, en volen treure profit:

"Els nostres enemics se'n van alegrar perquè van creure que ho podien fer servir per atacar les nostres forces armades i per posar en qüestió la nostra revolució islàmica"

Després de les protestes dels darrers dies contra el règim, aquest divendres milers d'iranians han sortit als carrers en suport als líders del país, en un moment de molta inestabilitat dues setmanes després que l'administració Trump assassinés el general Qasem Soleimani.

 

Pòster gegant amb Qassem Soleimani i Abu Mahdi al-Muhandis, en la pregària d'aquest divendres
Pòster gegant amb Qasem Soleimani i Abu Mahdi al-Muhandis, en la pregària d'aquest divendres (Reuters)

 

Un suport popular necessari perquè encara hi ha un altre dossier espinós que ofega els iranians: el nuclear.

El president, el moderat Hassan Rouhani, defensa mantenir el diàleg. Però les últimes filtracions, que confirmen amenaces de Washington als europeus per pressionar l'Iran, alimenten el discurs ultraconservador, que acusa les potències europees de fer "seguidisme" als Estats Units.

Khamenei ha acusat els governs europeus de ser "criats, en el sentit estricte de la paraula", de Donald Trump:

"Sou massa petits per fer que l'Iran s'agenolli"

 

 

Trudeau reclama a Teheran que indemnitzi les famílies de les víctimes

Aquest mateix divendres, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha reiterat que l'Iran ha d'indemnitzar els familiars de les víctimes de l'avió abatut.

Després de reunir-se amb representants dels països que van perdre ciutadans en l'accident, el govern canadenc ha anunciat que pagarà 25.000 dòlars a les famílies de les víctimes canadenques de l'avió.

Canadà ha creat un grup de treball amb l'Afganistan, el Regne Unit, Suècia i Ucraïna (els països que van perdre ciutadans en l'accident, excepte l'Iran) per pressionar Teheran.

 

 

(Reuters / Blair Gable)

 

ARXIVAT A:
IranEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut