"Mort al dictador": protestes a l'Iran després d'abatre un avió "per error"
Un grup de dones protesten contra el govern iranià a Teheran (EFE/Abedin Taherkenareh)

"Mort al dictador": protestes a l'Iran després d'abatre un avió "per error"

Manifestacions en diverses ciutats contra el líder suprem del país, Ali Khamenei

Juli Rodés AlmerActualitzat

Onada de protestes contra el govern de l'Iran després que reconegués que havia abatut per error un avió de passatgers ucraïnès amb 176 persones a bord. Un miler de persones s'han manifestat aquest dissabte a la capital, Teheran, però també hi ha hagut protestes en altres ciutats, com Shiraz, Isfahan i Hamadan.
 

A Teheran les mobilitzacions van començar davant de la Universitat Amir Kabir, on es van encendre espelmes en memòria dels morts, molts dels quals eren estudiants.

 

Flors, espelmes i fotografies en record de les víctimes del vol PS 752 d'Ukraine International Airlines (Reuters)

 

La indignació ciutadana és per les morts causades pel que el president de l'Iran, Hassan Rohani, ha qualificat d'"error desastrós", però també, en bona part, pel fet que les autoritats han trigat tres dies a admetre-ho.

 

L'acte en record de les víctimes del vol PS 752 d'Ukraine International Airlines, que es feia amb un aparell Boeing 737-800, s'ha convertit en una protesta contra les autoritats. Els lemes de protesta han anat pujant de to mentre, als voltants de la universitat i en altres punts de la ciutat, començaven a desplegar-se les forces de seguretat.

 

A Teherah, l'acte de record de les víctimes s'ha convertit en una protesta contra les autoritats iranianes (Reuters)

 

S'han pogut sentir crits com "Amb la renúncia [dels responsables] no n'hi ha prou", però també d'altres que demanaven obertament "Mort al dictador", en referència al líder suprem iranià, Ali Khamenei, màxima autoritat del país.

Khamenei, el mandat del qual no té termini, té 80 anys i està en el poder des del 1989 arran de la mort de l'aiatol·là Khomeini, fundador de la República Islàmica.

Des de la caiguda de l'avió, dimecres, Khamenei no havia comparegut públicament ni fet cap declaració. Fins aquest dissabte, que ha dit que es farà una investigació a fons i que tota la informació sobre l'incident s'ha de fer pública.

 

 

 

Imatges de les protestes s'han pogut veure a les xarxes socials i, fins i tot, han estat difoses per agències d'informació iranianes, que són semipúbliques.

Aquest diumenge diversos diaris iranians també se'n fan ressò a les seves portades.

 

 

El Jomhuri-e Eslami, en el seu editorial, demana obertament dimissions o cessaments.

"Aquells que van retardar la publicació dels motius pels quals l'avió es va estavellar i han danyat la confiança del poble en el sistema han de ser cessats o haurien de dimitir."


A banda de cantar lemes contra el govern, els manifestants han estripat imatges del general Qasem Soleimani, màxim responsable militar iranià, assassinat a l'Iraq el 3 de gener per un dron dels Estats Units, i del líder suprem, Ali Khamenei.

 

 

L'atac va ser ordenat pel president nord-americà, Donald Trump, que ja s'ha fet ressò de les protestes amb dos missatges a Twitter, escrits en anglès i en persa.

En un dona suport "al valent poble de l'Iran, que fa temps que pateix".

"Al valent poble de l'Iran, que fa temps que pateix: he estat amb vosaltres des del principi de la meva presidència, i la meva administració continuarà estant al vostre costat. Estem seguint de prop les vostres protestes, i ens inspira el vostre coratge."

 

 

 

En l'altre, diu al règim iranià que "no hi pot haver una altra massacre de manifestants pacífics", en referència a la repressió de les protestes del novembre, que van començar arran de la pujada del preu del combustible. Va ser la més sagnant des del naixement, el 1979, de la República Islàmica, i va causar la mort d'unes 1.500 persones.

"El govern de l'Iran ha de permetre als grups de drets humans monitoritzar i informar sobre el terreny de les protestes del poble iranià. No hi pot haver una altra massacre de manifestants pacífics, ni un altre tall d'internet. El món està mirant."

 

 

 

Les forces de seguretat han arribat a utilitzar gasos lacrimògens per dispersar els manifestants.

 

 

Incident amb el Regne Unit

Les protestes a Teheran han causat una topada diplomàtica amb el Regne Unit, que ha denunciat que el seu ambaixador a l'Iran, Rob Macaire, va ser detingut durant més d'una hora, acusat d'incitar "accions radicals".

El secretari britànic d'Exteriors, Dominic Raab, ha emès un comunicat en què ho qualifica de "violació flagrant de la llei internacional".

"El govern iranià és en un moment crucial. Pot continuar la seva marxa cap a l'estatus d'estat pària amb tot l'aïllament polític i econòmic que això suposa, o fer passes per desescalar tensions i comprometre's a progressar per la via diplomàtica."


Diversos mitjans britànics han informat que Macaire va ser en el lloc de la protesta per participar en l'homenatge a les víctimes, i que el van detenir quan tornava a l'ambaixada.

 

Manifestants protesten contra el govern iranià davant de la Universitat Amir Kabir, a Teheran (EFE/Abedin Taherkenareh)

 

La Unió Europea també ha denunciat, aquest diumenge, la detenció de Macaire.

L'alt representant exterior de la UE, Josep Borrell, s'ha mostrat "molt preocupat" i també ha demanat a l'Iran que opti per la diplomàcia.

"Molt preocupat per la detenció temporal de l'ambaixador del Regne Unit a l'Iran. El total respecte a la convenció de Viena és imprescindible. La UE demana rebaixar la tensió i que hi hagi espai per a la diplomàcia."

ARXIVAT A:
Pròxim Orient Iran
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut