Teheran

Creix la tensió per l'assassinat de Soleimani: l'Iran no complirà el programa nuclear

El Parlament iraquià insta el govern a expulsar les tropes dels Estats Units en resposta a l'assassinat de Soleimani

RedaccióActualitzat

Nou capítol en l'escalada de tensió al Pròxim Orient per l'assassinat del general iranià Soleimani en un bombardeig nord-americà. El Parlament de l'Iraq, país on es va perpetrar l'atac, reclama la sortida del país de les tropes estrangeres, la majoria soldats nord-americans. Caldrà veure quina és la resposta de Washington.

L'Iran volia convertir Soleimani en un heroi nacional i un màrtir, i a jutjar per les imatges que s'han vist aquest diumenge pels carrers de les ciutats iranianes ho ha aconseguit.

Marees de gent han desbordat els carrers del país per rebre les seves despulles arribades aquest diumenge des de l'Iraq.

 

 

S'ha pogut veure centenars de milers de persones cridant "Mort a Amèrica", plorant o picant-se el pit en homenatge a qui era el segon home fort del país.

Ho han fet, també, encesos per les últimes amenaces de Trump, advertint que si ataquen els EUA respondran contra objectius civils i culturals a l'Iran.

Teheran s'hi ha tornat qualificant-lo de terrorista encorbatat i etzibant-li que no té prou valor per entrar en guerra. A més, l'Iran ha assegurat que no complirà amb les limitacions del programa nuclear.

 

 

 

L'Iraq fa un primer pas per expulsar del país les tropes nord-americanes

L'Iraq, convertit en el seu camp de batalla, ha fet un primer pas per expulsar del país les tropes nord-americanes.

Divisió al Parlament iraquià que evidencia com n'està d'atrapat el país entre els seus socis enemistats, l'Iran i els Estats Units. Enmig de molta pressió, s'ha aprovat un esborrany que insta el govern a expulsar totes les forces estrangeres del país.

La moció, impulsada pel principal grup proiranià a la cambra, té per objectiu la sortida dels 5.000 soldats nord-americans. No és vinculant però suposa un cop d'efecte del primer ministre, obligat a reaccionar per l'assassinat de Soleimani al seu territori. Podria ser que Soleimani hagués arribat a l'Iraq per entregar la resposta de l'Iran a una suposada petició de l'Aràbia Saudita per desescalar la tensió a la zona. El que és clar és que l'Iraq ha volgut donar una imatge de contundència, fins i tot amb demandes com la del clergue xiïta Muqtada al-Sadr de tancar l'ambaixada dels Estats Units i fer fora els seus militars immediatament.

De moment, l'escalada és verbal. No només a l'Iraq. També al Líban aquest diumenge s'ha sentit el líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, advertint que comença una nova era a la regió. I que els Estats Units s'adonaran que han perdut la batalla quan els seus soldats comencin a tornar, però en taüts.

 

Els EUA treuen importància al cop d'efecte iraquià

El secretari d'Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, ha tret importància a les paraules dels iraquians i s'ha mostrat convençut que les tropes nord-americanes continuaran a l'Iraq, on han estat operant contra els jihadistes gràcies a un acord subscrit el 2014 entre Washington i Bagdad:

"Estem segurs que el poble iraquià vol que els EUA continuïn allà per lluitar en una campanya d'antiterrorisme."

El govern dels EUA ja ha començat a enviar a l'Orient Mitjà 3.500 soldats i ha augmentat els seus nivells de ciberseguretat davant les amenaces de l'Iran, que ha promès venjar l'assassinat del comandant iranià Qasem Soleimani:

"Estem preparant-nos per a tot tipus de respostes. Estem treballant per reforçar la nostra postura a la regió amb l'augment de les tropes. També estem actuant per protegir els nostres sistemes de ciberseguretat i assegurar-nos que estan tan preparats com sigui possible. El meu equip, els diplomàtics de la regió, estan fent tot el que poden per estar preparats en cas que l'Iran cometi l'error d'anar darrere d'ells."

D'altra banda, l'OTAN es reunirà d'urgència aquest dilluns davant l'escalada de tensió al Pròxim Orient per l'assassinat del general Soleimani.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut