L'Iran reconeix que va abatre l'avió ucraïnès amb 176 passatgers per un "error humà"

Les forces armades de l'Iran expliquen que el Boeing 737 es va situar a prop d'un centre militar amb una posició que feia pensar que era un objectiu enemic

RedaccióActualitzat

L'avió ucraïnès estavellat a Teheran amb 176 persones a bord va ser abatut per un míssil iranià. El president iranià, Hassan Rouhani, reconeix que van abatre l'avió ucraïnès per un error humà.

Rouhani ha publicat un tuit en què explica que una investigació interna de les forces armades iranianes ha determinat que van ser alguns míssils els que van provocar l'accident de l'avió comercial.

"La investigació interna de les forces armades ha conclòs que, lamentablement, míssils disparats per un error humà van causar l'horrible accident de l'avió ucraïnès i la mort de 176 persones innocents. La investigació continua per identificar i detenir els culpables d'aquest tràgic i imperdonable error."

 

Les forces armades iranianes han emès un comunicat que diu que, en un context de crisi amb els Estats Units i en un moment de màxima alerta, el Boeing 737 es va situar a prop d'un centre militar amb una alçada i una posició de vol que feien pensar que era un objectiu enemic.


El cap de la força aeroespacial: "Desitjaria ser mort"

El comandant de la Força Aeroespacial del Cos de la Guàrdia Revolucionària, el general Amir Ali Hajizadeh, ha assumit la responsabilitat d'haver abatut l'avió ucraïnès. El general assegura que el van confondre amb un míssil creuer i que li van enviar un advertiment que el pilot del Boeing 737 no va respondre. Deu segons més tard, van disparar el míssil. Ara, ha afirmat que "desitjaria ser mort":

"Tant de bo m'hagués mort jo i que aquest incident no hagués passat. Des del Cos de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran acceptem tota la responsabilitat i estic disposat a executar qualsevol decisió que adopti l'estament clerical."

El general explica que es trobava a l'oest del país, seguint l'evolució dels últims atacs iranians a les bases iraquianes de Al-asad i Irbil, quan es va assabentar de l'accident aeri. Ara n'assumeix tota la responsabilitat:

"Ens hem sacrificat pel poble durant tota una vida, però ara és moment de postrar-nos davant de Déu i comparèixer davant de les càmeres per explicar la situació"

Poc abans d'abatre l'avió ucraïnès, l'Iran havia fet un atac amb míssils contra una base aèria a l'Iraq on hi havia tropes nord-americanes.

El Canadà i els Estats Units ja apuntaven dijous que l'avió sinistrat podria haver rebut l'impacte d'un míssil iranià abans d'estavellar-se poc després d'haver-se enlairat de l'aeroport internacional Imam Khomeini, al sud de Teheran.

Dijous a la nit es va fer públic un vídeo gravat amb un telèfon mòbil que mostraria el moment en què es dispara el míssil que impacta contra el Boeing 737 de l'aerolínia ucraïnesa UIA en ple vol.

 



Experts en reconeixement visual del diari The New York Times han certificat que el vídeo és real i mostra el moment en què un artefacte impacta contra l'avió a sobre de la ciutat de Parand, propera a l'aeroport de Teheran. L'avió hauria girat per tornar cap a l'aeroport de sortida i va continuar volant uns segons abans d'esclatar i estavellar-se. Al vídeo se sent una gran explosió que correspondria al moment en què l'avió s'estavella.


En busquen els responsables

Rouhani afegeix que les investigacions continuen per identificar i portar a judici els responsables d'"aquesta gran tragèdia i aquest error imperdonable". També ha assegurat que es revisaran els sistemes de defensa del país per evitar més errors com aquest.

El primer ministre iranià ha atribuït a les "amenaces i intimidacions" dels Estats Units el fet que l'Iran "estigués en alerta total".

"Per defensar-nos de possibles atacs de l'exèrcit nord-americà, les forces armades de la República Islàmica de l'Iran estaven en alerta total. Fet que, desafortunadament, va portar a aquesta terrible catàstrofe."

El ministre d'Afers Exteriors iranià també s'ha disculpat amb les famílies de les víctimes i altres nacions afectades, segons el president iranià.

ARXIVAT A:
Iran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut