La vacuna DTP pot haver immunitzat els nens a la Covid-19 i podria servir per als adults
La vacuna DTP contra el tètanus, la diftèria i la tos ferina s'administra a pràcticament tots els nens del món (Pexels)

La vacuna DTP pot haver immunitzat els nens a la Covid-19 i podria servir per als adults

És la vacuna contra el tètanus, la diftèria i la tos ferina que s'administra a pràcticament tots els nens del món, i això podria explicar que els afecti poc el coronavirus

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Un equip d'investigació de la Universitat Complutense de Madrid afirma que la vacuna DTP podria servir per frenar la Covid-19 mentre no arriben les vacunes específiques que s'estan desenvolupant.

La vacuna DTP s'administra als nens de tot el món en diferents dosis durant els primers anys de vida contra tres malalties provocades per bacteris: el tètanus, la diftèria i la tos ferina.

Segons la recerca de la Complutense, liderada pel bioquímic i immunòleg Pedro Reche, aquest podria ser el motiu que la Covid-19 sigui una malaltia lleu per a la immensa majoria de nens:


germans trias i pujol situació coronavirus

La resposta immunitària a 25 malalties

La recerca l'han feta comparant els epítops, és a dir, els fragments de proteïna dels agents patògens que el sistema immunitari pot reconèixer gràcies a les diferents vacunes que s'utilitzen habitualment.

Això és el que permet al cos fer front a les infeccions i atacar-les, siguin víriques o bacterianes, i impedir que la malaltia s'escampi per l'organisme.

En la recerca han analitzat els epítops de 25 malalties, cosa que, segons asseguren, els ha permès predir l'efectivitat dels limfòcits o cèl·lules T i B del sistema immunitari contra el SARS-CoV-2.


Millor les vacunes contra bacteris

Sorprenentment, Reche ha descobert que les vacunes desenvolupades contra bacteris patògens serien molt més eficients contra el coronavirus que no pas les que serveixen contra altres virus:

"Hem trobat que els virus sotmesos a vacunes pediàtriques no contenen epítops reactius creuats amb SARS-CoV-2, amb la qual cosa s'exclou que puguin proporcionar protecció general contra la Covid-19."

"En canvi, hem trobat que les vacunes combinades per al tractament de les malalties infeccioses de la diftèria, el tètanus i la tos ferina (vacuna DTP) són fonts significatives d'immunitat reactiva creuada al SARS-CoV-2."

La immunitat es va perdent

Aquesta immunitat aportada per la vacuna DTP s'aniria perdent al llarg dels anys, i això explicaria per què la Covid-19 afecta sobretot les persones d'edat avançada.

En les conclusions de la recerca, publicada a la revista Frontiers In Immunology, gosen afirmar que la vacuna DTP es pot fer servir contra el coronavirus mentre no arriben les que s'estan desenvolupant:

"Avui necessitem una vacuna contra el SARS-CoV-2, i els nostres resultats donen suport al fet que les vacunes DTP, i en particular les vacunes DTwP, podrien protegir la població en general contra la Covid-19 mitjançant una immunitat creuada."

vacuna Rússia

Millor la vacuna cel·lular

La recerca els ha permès precisar les diferències que hi ha entre els dos tipus de vacuna DTP que es fan servir, les cel·lulars i les acel·lulars. Segons afirmen, les vacunes DTP cel·lulars, o DTwP, generen més immunitat a la Covid-19 que les acel·lulars.

Això explicaria per què als països on s'administra aquest segon tipus el coronavirus estan fent més mal. Un d'aquests països és, precisament, Espanya.

Les vacunes cel·lulars DTP produeixen molts més efectes secundaris i per això s'han anat substituint per les acel·lulars, però encara es fan servir als països més pobres.


També les vacunes contra la tuberculosi

La recerca sobre la protecció immunitària contra la Covid-19 amb vacunes ja existents és una de les línies d'investigació que estan desenvolupant molts equips arreu del món.

En aquest sentit, hi ha uns quants assajos clínics que avaluen si les vacunes contra la tuberculosi, malaltia també provocada per un bacteri, generen defenses contra el coronavirus.

Precisament aquest divendres s'ha fet públic que l'Hospital Germans Trias i Pujol començarà a provar a l'Argentina contra la Covid-19 la vacuna RUTI, desenvolupada contra la tuberculosi.

Una pacient en un hospital (EFE)
ARXIVAT A:
Coronavirus Vacunes
Anar al contingut