Can Ruti, primer centre de l'estat que assajarà una vacuna pròpia contra la Covid
El doctor Pere-Joan Cardona és el creador de la vacuna (Wikimedia Commons)

Can Ruti, primer centre de l'estat que assajarà una vacuna pròpia contra la Covid

Es basa en una vacuna contra la tuberculosi i en la immunitat entrenada, perquè el sistema immunitari pugui reaccionar amb rapidesa a les infeccions

Xavier DuranActualitzat

L'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona començarà a provar a l'Argentina si una vacuna creada en aquest centre, inicialment, dirigida contra la tuberculosi, pot ser efectiva per prevenir la Covid.

La vacuna, anomenada RUTI, amb el nom popular de l'hospital, la va crear el doctor Pere-Joan Cardona i es va començar a provar contra la tuberculosi fa més d'una dècada.

Està constituïda per fragments del bacil de Koch o Mycobacterium tuberculosi, el bacteri que provoca la tuberculosi. Però ja fa temps que el doctor Cardona i el seu equip van observar que podia ser útil contra altres infeccions respiratòries.

I ara han rebut autorització per assajar-la a l'Argentina i veure si és capaç de prevenir la infecció amb el SARS-CoV-2.


Entrenar el sistema immunitari

Però la vacuna RUTI no va dirigida específicament contra aquest coronavirus, com explica Cardona:

"No va dirigida, no és la típica bala màgica que va contra aquella proteïna del virus. Entrena els monòcits a respondre contra els patògens de manera immediata".

I així s'anomena el fenomen en què es recolza: immunitat entrenada. La vacuna estimula el sistema immunitari i fa que aquest pugui reaccionar amb rapidesa a les infeccions.

I així, no sent una vacuna específica, tindria la capacitat de promoure resposta a infeccions molt diferents, el que el doctor Cardona anomena "vacuna de fons d'armari":

"També és un projecte de futur. Si això funciona tens una vacuna de fons d'armari, de reserva, per si mai torna a passar això, per si mai el virus muta... Les vacunes que ara serveixin ja no serveixin. Que hi hagi una variant de la grip, la grip aviària, la porcina".


Un altre assaig internacional

Els assaigs d'aquesta vacuna, la primera creada a Espanya, podrien donar els primers resultats al setembre.

No és l'única recerca que es fa per aprofitar la vacuna de la tuberculosi contra la Covid. Hi ha un projecte internacional en què també ha començat a participar l'Hospital Germans Trias.

En aquest cas es fa servir la clàssica vacuna BCG (bacil de Calmette-Guérin), que conté bacteris atenuats i va ser creada fa un segle. Es basa en Mycobacterium bovis, que causa la tuberculosi bovina.

S'ha vist que la vacuna genera un impuls temporal del sistema immunitari i això pot oferir protecció extra en el cas d'infecció per coronavirus o d'altres agents.

Investigadors del projecte BRACE


L'assaig clínic se centrarà en el personal sanitari, un col·lectiu especialment exposat a aquest coronavirus. S'administrarà la vacuna a un grup i un placebo a un altre, com explica el doctor Antoni Rosell, investigador principal del projecte a Germans Trias:

"Després de l'administració de la vacuna o del placebo farem un seguiment dels participants durant 12 mesos. La vacuna serà efectiva si hi ha considerablement menys infeccions per Covid en els participants que han rebut la BCG respecte als que hagin rebut placebo".

L'assaig s'inclou en el projecte BRACE, que va començar a Austràlia. Amb el suport de la Fundació Bill & Melinda Gates, l'estudi BRACE s'ha pogut ampliar a Europa amb l'objectiu d'assolir un total de 10.000 participants.

Avui s'està duent a terme en set centres a Austràlia, sis centres als Països Baixos i sis centres espanyols. A Catalunya, a més de l'Hospital Germans Trias, hi participa l'Hospital Mútua de Terrassa.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut