Caminada espacials EEI 19 abril 23 Europa Press NASA
Dos astronautes russos reparaven un radiador a l'exterior de l'Estació Espacial Internacional (Europa Press/NASA)

La ràdio d'un taxista argentí es cola en les comunicacions de la NASA amb dos astronautes

Un periodista argentí que segueix les informacions espacials es va adonar de la interferència, que s'ha fet viral a la xarxa

Actualitzat

Un senyal de ràdio d'un taxi de l'Argentina en què un conductor pregunta per confirmar una adreça es va colar en una transmissió de la NASA amb l'Estació Espacial Internacional.

"1-5-0, has dit, d'Irigoyen?", se sent enmig de la comunicació oberta entre la NASA i dos astronautes russos que feien un passeig per fora de l'Estació Espacial Internacional per canviar un radiador.

A la transmissió, se sent com atribueixen aquestes paraules en espanyol a la intromissió d'un micròfon obert per distracció. Però el periodista argentí Manuel Mazzanti, que segueix la informació de temes espacials des dels Estats Units, es va adonar que es tractava d'una veu amb accent argentí.

Llavors va publicar el vídeo de la transmissió interferida a les xarxes socials i s'ha fet viral. Al segon 20 del vídeo se sent --més alta i clara que la conversa dels astronautes amb la NASA-- la veu del taxista argentí.


El periodista va situar l'adreça que indicava el taxista a Buenos Aires. El taxista pregunta pel carrer Irigoyen, que pot ser el que porta el nom o de l'expresident Hipólito Yrigoyen (1852-1933) o el de l'exsenador i exgovernador de Buenos Aires Bernardo de Irigoyen (1822-1906).

Tot i que altres seguidors de Twitter han observat que la mateixa adreça podria ser en altres ciutats argentines, com Córdoba, o Morón, on, afegeixen, hi ha una pastisseria.


L'anècdota ha generat nombroses bromes i mems, com la d'una altra possible interferència d'un drapaire: "Compro coure, bronze, plom, alumini... matalassos de llana!", o la recerca de vida a l'Argentina:


Més enllà dels comentaris humorístics, altres persones es preocupen per l'explicació tècnica que ha fet possible que, amb les petites antenes de les ràdios del taxi, es pugui arribar a l'espai.


430 quilòmetres sense cap obstacle

Dimarts passat, 19 d'abril, en el moment de produir-se la interferència, l'Estació Espacial Internacional era a 430 quilòmetres d'altura sobre territori argentí.

El divulgador científic argent Esteban Tablón, instal·lat a Catalunya, explica, en declaracions a mitjans argentins, que l'Estació Espacial està orbitant la Terra i fa moltes voltes al dia, i que dimarts de matinada estava "exactament sobre Buenos Aires":

"Són 430 quilòmetres en línia recta, sense cap mena d'interferència ni obstacle."


La situació de l'EEI es pot seguir a temps real a través d'ISS trucker, com va fer aquesta estudiant de sistemes i enginyeria electrònica:


Un usuari de Twitter que s'identifica com a "expert en la matèria" en fa un gràfic:


Tablón explica que la comunicació es fa en la mateixa banda que transmeten els taxistes. 

"La banda que fan servir els radiotaxis és l'UHF. No és estrany, perquè l'Estació Espacial fa una transmissió de radioaficionats un cop per mes en aquesta mateixa freqüència i és per això que la capten.


"Aparentment --hi afegeix-- va quedar oberta la freqüència amb què es comuniquen els radioaficionats a la Terra. I aquí va sortir un radiotaxi ben porteny a l'Estació Espacial en un àudio transmès a tothom."

 

ARXIVAT A:
TecnologiaTaxisNASAEstació Espacial InternacionalArgentina
Anar al contingut