Mèxic

La policia federal mexicana recupera el control d'Oaxaca i els metres tornaran a la feina

Les forces federals mexicanes han recuperat el control del centre i de diversos edificis públics de la ciutat d'Oaxaca, després d'una llarga i intensa operació plena d'incertesa que ha posat fi a cinc mesos d'ocupació dels mestres i d'altres sectors socials. Per la seva banda, activistes pro drets humans han assegurat que almenys quatre persones han mort, dues d'elles menors d'edat, en els disturbis que han tingut lloc a la ciutat des de l'arribada de la Policia Federal Preventiva.

Actualitzat

Sis hores li ha costat a la policia acabar la missió de restablir l'ordre que li havia encomanat el president del país, Vicente Fox, dissabte passat, l'endemà de l'escalada de violència que va deixar quatre morts, entre ells un periodista nord-americà. A primera hora del dia, centenars d'efectius antidisturbis, amb escuts, porres i projectils de gasos lacrimògens, es van situar en diversos punts dels voltants de la ciutat, davant les desenes de barricades que els manifestants havien reforçat quan es va fer pública la imminència de la intervenció.

Uniformats i civils, molts d'ells veïns de barris populars, van mantenir durant tot el matí un pols psicològic marcat pels vols constants d'helicòpters de la policia federal i les advertències dels sectors alçats. Amb pancartes com "No a la repressió" o "No podem amb les armes, no podeu amb les nostres idees", i consignes com "Els uniformats també són explotats", els manifestants demostraven la seva ferma voluntat de resistència.

Tot i que van reiterar que la seva intenció era permetre que la policia pogués retirar els neumàtics i camions que bloquejaven els carrers sense oferir resistència, quan els efectius policials van iniciar l'acció, alguns manifestants, la majoria joves amb les cares tapades i armats amb pals, van incendiar alguns vehicles.

Enmig d'una densa fumarada, els dirigents de la revolta van decidir retirar-se de la seu de la Ràdio Universitat, l'única que controlaven per transmetre els seus missatges i organitzar-se. A més d'aquest lloc, la policia ha aconseguit el control de la presidència municipal, de la casa del govern i d'altres edificis públics.

Avui pot ser un dia clau, ja que bona part dels mestres han informat que tornaran a les classes després d'haver arribat a un acord amb el govern federal.

Encara queda pendent la situació del governador de l'Estat, Ulises Ruiz, al qual els sectors aixecats i part de la ciutadania exigeixen que abandoni el càrrec per ser, segons ells, el responsable de la crisi social i política d'una de les regions més pobres i indígenes de Mèxic.

Anar al contingut