La petjada humana, clau en futurs fenòmens extrems com les inundacions a Alemanya

Un estudi elaborat per una quarantena de científics conclou que la crisi climàtica derivada de l'acció humana fa que les pluges torrencials siguin cada vegada més freqüents

Oriol SerraActualitzat

Les precipitacions que van caure sobre bona part del centre d'Europa el mes de juliol van provocar una de les catàstrofes naturals més importants dels últims anys al continent. Un mes després, el rastre de destrucció d'unes inundacions que van deixar un balanç d'un mínim de 220 morts, més de 180 dels quals a Alemanya, encara és visible.

Però què va provocar precipitacions de fins a 150 litres per metre quadrat concentrades en 48 hores a la regió que envolta els rius Ahr, Erft i Mosa? Els científics de l'organització internacional World Weather Attribution van decidir analitzar a fons les dades disponibles, malgrat que molts mesuradors van quedar inutilitzables per culpa dels aiguats.

La conclusió dels 39 experts que han elaborat l'informe és contundent: les pluges extremes són obra de la petjada humana, la qual és alhora responsable de l'emergència climàtica derivada del canvi climàtic.

Caravanes destruïdes per les inundacions, a Kreuzberg
Caravanes destruïdes per les inundacions, a Kreuzberg (Reuters/Wolfgang Rattay)


El mètode utilitzat pels científics ha passat per ampliar l'àrea analitzada anant més enllà del triangle que formen els tres rius citats. Les precipitacions extremes, de fet, també van afectar (amb conseqüències menys greus) més enllà dels països del Benelux i Alemanya. Suïssa i Àustria també les van patir.

D'aquesta manera i basant-se en models estadístics, els meteoròlegs de la World Weather Attribution han conclòs que els fenòmens extrems com el que va afectar Centreeuropa entre el 13 i el 15 de juliol cada vegada seran més freqüents.

Frank Kreienkamp, un meteoròleg del Deutscher Wetterdienst, el Servei de Meteorologia alemany, que ha participat a l'informe, explica que la probabilitat de repetició de fenòmens extrems que es produïen cada 400 anys s'ha disparat amb la crisi climàtica. La irrupció de precipitacions extremament més intenses del que haurien estat amb un temperatura global d'1,2 graus menys que avui és molt més probable.

Els autors de l'informe també han observat una relació entre la situació d'emergència climàtica provocada per l'home i fenòmens com les gelades tardanes a França o els incendis al Canadà.

La conclusió és la mateixa: si no es frena l'escalfament global del planeta, les pluges torrencials o les altes temperatures seran cada cop més habituals i també les seves conseqüències.

Els autors d'aquest estudi se sumen a la llarga llista de científics que adverteixen de la urgència de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Seria un primer pas per mirar d'evitar que els desastres provocats per l'emergència climàtica siguin cada cop menys excepcionals.

El riu Ahr, al pas per Schuld, el 15 de juliol (Reuters/Wolfgang Rattay)
ARXIVAT A:
Crisi climàticaAlemanyaInundacions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut