Bombers al costat d'una carretera destrossada per la pluja a Schuld
Les pluges torrencials han destrossat aquesta carretera a Schuld, al sud de Bonn (EFE/EPA/Sascha Steinbach)

Més de 80 morts a Alemanya i 12 a Bèlgica per inundacions, amb centenars de desapareguts

La pluja torrencial ha desbordat rius i ha destrossat cases, i uns 200.000 habitants s'han quedat sense subministrament elèctric

Alberto Alcántara / Irene Vaqué ReigActualitzat

Almenys 81 persones han mort a l'oest d'Alemanya a causa del temporal que afecta el país des de dimarts, segons el balanç que ha fet aquest divendres al matí la cadena pública ARD. És la catàstrofe d'aquesta mena més gran en anys

Els desapareguts es compten per centenars. La policia de Coblença, situada entre Frankfurt i Bonn, ha afirmat que només en aquesta regió n'hi ha més de 1.000.

Uns 200.000 habitants s'han quedat sense subministrament elèctric.

El Rin del Nord-Westfàlia, el land més poblat del país, i Renània-Palatinat són els estats on les inundacions i l'esfondrament d'edificis han causat més afectacions.

La pluja torrencial ha desbordat rius i ha destrossat cases, carreteres i cotxes i ha causat inundacions en ciutats com Colònia o Hagen, mentre que a Lervekusen han evacuat 400 persones d'un hospital.

Entre els morts hi ha dos bombers, un dels quals ha perdut la vida ofegat en caure a l'aigua i un altre, per un col·lapse mentre feia tasques de rescat.

En alguns llocs es creu que s'ha batut el rècord de pluja acumulada en 24 hores. La primera ministra de Renània-Palatinat, Malu Dreyer, ha destacat la gravetat de la situació:

"Vivim uns inundacions de dimensions catastròfiques. Som una regió acostumada a les inundacions però el que vivim és una catàstrofe."

Un edifici esventrat per l'aigua per l'aiguat a Hagen, prop de Düsseldorf

Un edifici esventrat per l'aiguat a Hagen, prop de Düsseldorf (EFE/EPA/Friedemann Vogel)

L'aiguat i el desbordament del riu Ahr han

Prop d'una vintena de víctimes mortals són a Bad Neuenahr-Ahrweiler, a l'estat de Renània-Palatinat, per l'enfonsament de sis cases com a conseqüència de les inundacions provocades per hores de pluja torrencial.

Inundacions a Bad Neuenahr-Ahrweiler (Reuters)

 

L'exèrcit s'ha mobilitzat

Mentre els helicòpters s'enduen gent de les teulades, l'exèrcit s'ha desplegat als carrers i ha fet servir tancs per netejar la calçada d'esllavissades i arbres caiguts.

Ahrweiler és un districte en una regió vitivinícola del riu Ahr, que desemboca al Rin. Un altre districte de la zona, el de Vulkaneifel, es va veure obligat a declarar l'estat d'emergència, ja que diverses zones no eren accessibles a causa de la pluja torrencial. Prop de 25 cases més corren el risc d'enfonsar-se al districte de Schuld.

Les precipitacions assolen parts de l'oest d'Alemanya i han provocat danys materials importants. El transport ferroviari, per carretera i el trànsit fluvial al Rin ha quedat interromput. S'han evacuat centenars de persones.

Inundacions a Bad Neuenahr-Ahrweiler (Reuters)

 

Més pluja aquest dijous

El Servei Meteorològic Alemany va reportar registres de fins a 93 mm en 12 hores, tot i que les estimacions locals a partir del radar indiquen possibles acumulacions de més de 100 mm.


En aquest mapa del model GFS es mostra la precipitació prevista per dijous en 24 hores. La pluja tendirà a retirar-se cap a l'est d'Alemanya a partir de divendres.

Pluja prevista en 24 hores per dijous (GFS / TVC)

 

12 morts per les pluges torrencials Bèlgica

Alemanya no ha estat l'únic país afectat pel temps advers. També hi ha inundacions a Bèlgica, on l'últim balanç és d'almenys 12 morts i 5 desapareguts. L'ha confirmat el president de la Valònia, Elio Di Ripo, a la cadena RTBF.

Aquesta regió és la més perjudicada. Han trobat 6 cadàvers a Verviers i dos més a Eupen i Aywaille, a Lieja, la província més afectada juntament amb Luxemburg.

A Pepinster, també prop de Lieja, una riuada ha esfrondrat 10 cases i s'han evacuat els residents de més d'un miler d'edificis.

 

 

I la mateixa ciutat de Lieja està en alerta per la crescuda del riu Mosa. també la ciutat turística de Spa, coneguda per les aigües termals, té el centre urbà totalment inundat.

A banda, l'Agència Federal de control Nuclear de Bèlgica ha anunciat el tancament del reactor Doel 2 per una possible fuita. I la central nuclear Tihange està en vigilància per la proximitat amb el riu, tot i que l'empresa ha dit que l'aigua encara està molt per sota del nivell d'alerta.

 

A Suïssa, parts baixes de Berna s'han inundat per la crescuda del riu Aare. A més a més, una tempesta acompanyada de temps violent ha provocat destrosses a Zuric.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut