La fotografia de la deixalla humana que ha detectat el rover Perseverance en la superfície marciana.
La fotografia de la deixalla humana que ha detectat el rover Perseverance en la superfície marciana.

La NASA detecta la primera deixalla humana a Mart

El ròver Perseverance es troba, per casualitat, un tros de manta tèrmica que podria haver-se desprès de l'etapa de descens el dia de la seva arribada

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

La NASA s'ha trobat amb la primera prova d'un residu d'origen humà a Mart. Una troballa insòlita, tot i que previsible, que s'ha encarregat d'anunciar el seu responsable: el ròver Perseverance.

El vehicle de sis rodes que explora Mart, equipat amb la tecnologia més puntera i un dron, compta també amb un perfil a Twitter des d'on anuncia les seves novetats i curiositats en primera persona. Ha estat des d'aquest perfil que ha compartit la inesperada descoberta:

El què ha fotografiat una de les càmeres del Perseverance (la Mastcam-Z esquerra), atrapat en l'esquerda d'una roca marciana, sembla un tros de paper d'alumini decorat amb puntets.

En realitat, la deixalla és un tros de material de recobriment tèrmic que tot apunta que s'hauria desprès durant l'aterratge del ròver, provinent de la fase de descens, segons explica el compte oficial de Twitter: "Pensen que podria provenir del jetpack propulsat per coets que em va deixar caure el dia de l'aterratge el 2021."

L'etapa de descens es va dissenyar per dipositar el ròver a la superfície del planeta i allunyar-se immediatament, per estavellar-se amb seguretat i a prou distància, sense perill per al vehicle que incorpora tota la instrumentació. 

 

El més curiós, però, és que la fase de descens va estavellar-se a dos quilòmetres de distància del lloc on s'ha trobat el material de protecció tèrmica. Els responsables de la missió no tenen clar si va sortir expel·lida el 18 de febrer, en xocar contra la superfície marciana, o si ha estat el vent marcià el que l'ha portat fins allà.

Tot i que l'atmosfera del planeta vermell és molt prima i poc densa, s'ha comprovat -i fins i tot, gravat- com els vents marcians existeixen i escombren la pols del planeta de forma habitual. El sistema de sensors de l'estació meteorològica MEDA que incorpora el Perseverance i que estudia l'atmosfera i les condicions meteorològiques de Mart es va dissenyar des de l'institut espanyol INTA.

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaRecerca científicaNASA
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut