Imatge captada pel vehicle Curiosity Rover a la superfície de Mart (NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Hi ha una porta a Mart? L'explicació de la imatge de la NASA que dispara especulacions

La va fotografiar el Curiosity Rover fa pocs dies i els experts diuen que és fruit d'un fenomen geològic comú

RedaccióActualitzat

Fa 10 dies el vehicle de la NASA que explora la superfície del planeta Mart, el Curiosity Rover, va fer una fotografia en què es pot veure el que sembla una porta excavada a una paret de roca.

La fotografia, ampliada, la va penjar algú a la xarxa social Reddit, i la imatge es va fer viral, perquè ha permès fer tot d'especulacions, i sobretot de bromes sobre la possibilitat que sigui obra d'éssers intel·ligents:


Més enllà de les bromes, algú hi ha vist similituds amb les entrades de tombes de la Grècia antiga, i altres han especulat amb hipotètiques "antigues civilitzacions marcianes" i altres possibilitats:


Un fenomen geològic normal

La imatge ha cridat l'atenció perquè trenca la irregularitat fractal del paisatge de Mart amb línies rectes, però això tampoc és estrany en la natura.

Ho ha afirmat al diari britànic The Daily Telegraph el geòleg Sanjeev Gupta, que va treballar en la missió de la Mars Curiosity:

"No hi ha res estrany a la imatge, només són processos geològics normals. L'esquerda és una fractura, que són abundants a Mart i a la Terra, no calen terratrèmols marcians per produir-les."


Una fissura molt petita

A més, la imatge enganya, perquè està molt ampliada i el forat, que sembla una porta de mida natural, és molt petit, de poc més de 30 per 45 centímetres.

Ho han assegurat responsables del Jet Propulsion Laboratory de la NASA al portal de verificació de notícies Snopes, i han afegit que hi ha fractures lineals per tota la zona fotografiada.

Així doncs, la suposada "porta" només és una petita fissura a la roca i molt probablement ha ajudat a l'equívoc la perspectiva en què està feta la foto, que fa aparèixer una mena de mur a l'esquerra.

De fet, alguns usuaris de les xarxes socials han remarcat que, si es mira bé, es veu que el forat no s'endinsa dins la roca, sinó que s'acaba poc després del suposat marc:

Una missió d'èxit

El Curiosity Rover va arribar a Mart l'agost del 2012, fa gairebé 10 anys, i ha continuat actiu fins ara, tot i que el temps previst de funcionament no arribava a 2 anys.

Per tant, és una missió molt exitosa que ha permès continuar rebent dades i fotografies sense parar des de llavors.

 

"Autorretrat" del Curiosity Rover (Nasa)
ARXIVAT A:
NASA
Anar al contingut