Pere Aragonès anirà a la cimera hispano-francesa de Barcelona de la setmana que ve

El govern no participarà en la manifestació en contra, on sí que aniran ERC, Junts i la CUP

RedaccióActualitzat

Pere Aragonès participarà en la cimera entre Espanya i França que se celebrarà la setmana que ve a Barcelona --el govern espanyol ha demanat que sigui al MNAC"--. Ho ha anunciat la portaveu del govern Patrícia Plaja. "Creiem que la representació institucional que li correspon al govern haurà de ser ocupada i, per això, hi haurà el president de la Generalitat", ha afirmat. 

"El president hi serà perquè no regalarem espais que ens pertoquen."

Sobre la manifestació en contra de la cimera convocada per Òmnium, l'ANC i el Consell de la República, Plaja ha dit que el govern no hi participarà. "Són dos actes diferents", ha afirmat. I ha afegit: "El govern serà a la cimera i l'independentisme serà al carrer amb la mobilització".

La Moncloa l'havia convidat, assegurant que sempre que s'organitzen cimeres semblants s'hi convida el president de la comunitat que les acull per participar en la salutació.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha posat com a exemple la cimera entre Espanya i Portugal que es va celebrar a Extremadura, on es va convidar el president Guillermo Fernández Vara; o la cimera amb Romania celebrada a València al novembre, en què va assistir Ximo Puig. Rodríguez ha assegurat que Aragonès "hi estarà convocat i espero que hi pugui comparèixer".

Esquerra Republicana sí que participarà en la manifestació contra la trobada, tot i que encara no ha concretat qui els representarà.

La portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, creu que serà un bon moment per demostrar que l'independentisme continua actiu. "Aprofitarem la cimera del 19 de gener per deixar clar que l'independentisme segueix viu i que seguirem defensant l'autodeterminació i l'amnistia", ha avisat en resposta el ministre Bolaños, que diumenge defensava el contrari.
 

Colau: "A mi em sona a marcià"

Un intercanvi d'arguments que ha criticat Ada Colau. L'alcaldessa de Barcelona, en una entrevista aquest dimarts a "Els matins" de TV3, ha considerat "marcià" que ERC i PSOE es puguin "barallar" per la cimera quan fa mesos que estan "pactant-ho tot".

Ada Colau ha estat entrevista aquest dimarts a 'Els matins'
Ada Colau ha estat entrevistada aquest dimarts a "Els matins" (CCMA)

Colau ha assegurat que, com a alcaldessa, li sembla molt bé que es faci una reunió d'aquestes característiques a la ciutat, com també li sembla molt bé que es convoquin manifestacions. Ha afegit que cada partit pot fer, evidentment, "el que vulgui", però els ha instat a fer un esforç per pactar i dialogar i evitar una polèmica. "Qui vulgui gesticular que gesticuli, però la ciutadania n'està cansada, de gesticulacions", ha manifestat.
 

Per Junts, una "invitació enverinada"

Des de Junts, Laura Borràs ha qualificat "d'invitació enverinada" que La Moncloa proposi al president Aragonès fer d'amfitrió de la trobada. En una entrevista a RTVE, ha considerat que el gest de triar la capital catalana és una "provocació" per intentar demostrar al món que el procés s'ha acabat.

La presidenta de Junts, Laura Borràs, en una atenció a mitjans abans de la manifestació contra la reforma del Codi Penal.
La presidenta de Junts, Laura Borràs, creu que la invitació de La Moncloa és una provocació

"Aragonès hauria de deure's a la representació parlamentària que el va triar. I deure's al que va dir quan va ser investit, que culminaria la independència", ha afegit. 

Preguntada pel fet que ERC hagi anunciat que participarà en la mobilització convocada coincidint amb la cimera, Borràs ha valorat "molt positivament" la unitat de l'independentisme i ha donat la benvinguda a la "possibilitat de reunificar tot l'independentisme".

ARXIVAT A:
Procés catalàAda ColauLaura BorràsPere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut