Pla americà del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i del president francès, Emmanuel Macron, a París el 15 de juliol del 2020 (horitzonta…
El president del govern espanyol i el president francès, a París el 15 de juliol del 2020 (La Moncloa)

L'independentisme veu com una provocació la reunió Sánchez-Macron prevista a Barcelona

ERC assistirà a la mobilització impulsada per Òmnium, Assemblea i Consell de la República en contra de la visita prevista per al dia 19

RedaccióActualitzat

Les entitats independentistes veuen com una provocació la  cimera hispano-francesa prevista a Barcelona el 19 d'aquest mes de gener amb la presència de Pedro Sánchez i Emmanuel Macron.

Diuen que són els governs d'Espanya i França els que reprimeixen els catalans i la seva llengua, i amb aquests arguments, Òmnium Cultural, l'Assemblea i el Consell de la República van acordar ahir impulsar una mobilització per protestar per la cimera.

En un comunicat conjunt, les tres entitats critiquen que des del govern de Pedro Sánchez es vulgui certificar la fi del procés amb aquesta trobada. Això, asseguren, és una falsedat:

"La voluntat d'independència és més viva que mai i no s'ha donat cap solució política al conflicte, encara hi ha representants del moviment a l'exili i molta gent pendent de judici per causes relacionades amb el referèndum de l'1 octubre i posterior repressió de l'Estat."

Les tres entitats volen que sigui una mobilització social unitària i oberta. De moment, ja s'hi han adherit l'AMI, el Ciemen, la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC).


La resposta de Bolaños

Des del PSOE, Félix Bolaños respon que la Catalunya actual no té res a veure amb la del 2017. El ministre de la Presidència considera que el procés independentista s'ha acabat i que el futur passa pel diàleg. Ho ha dit aquest diumenge en una compareixença des de Ferraz:

"Aquesta tensió que es va viure a Catalunya i a la resta d'Espanya el 2017 avui ja és història, s'ha passat pàgina. El futur és diàleg i entesa. El procés sobiranista s'ha acabat [...] No ho diu el govern d'Espanya ni el Partit Socialista, ho diuen els líders independentistes."

ERC assistirà a la mobilització

La portaveu d'Esquerra Marta Vilalta ha confirmat aquest dilluns en roda de premsa que el partit assistirà a la mobilització que es produeixi perquè assegura que el partit sempre participa en les mobilitzacions que serveixen per rivindicar que l'independentisme "continua ben viu".

Els republicans s'afegeixen així a Junts i la CUP que ja també han anunciat que participaran de les mobilitzacions que han convocat l'Assemblea, Òmnium i el Consell de la República. L'objectiu serà demostrar que el procés, no s'ha acabat
 

Puigdemont, partidari de la mobilització

Una de les primeres veus en contra de la cimera va ser la de l'expresident Carles Puigdemont. Des de l'exili, en un tuit, cridava a mobilitzar-se per defensar el país davant "d'uns il·lusos enterradors", perquè, afegia, "han treballat per desmobilitzar i trencar la unitat, que han estat dues grans eines per defensar Catalunya davant d'un Estat que ens discrimina i ens perjudica pel fet de ser catalans".

ARXIVAT A:
Procés catalàPedro SánchezFrançaEmmanuel Macron
Anar al contingut