
La Menorca Talaiòtica, patrimoni mundial de la Unesco
Amb el reconeixement dels jaciments de l'illa, que és reserva de la biosfera, ja són 50 els béns espanyols que reben aquesta distinció
Menorca ho ha aconseguit: la Unesco ha declarat patrimoni de la humanitat els jaciments prehistòrics de la Menorca Talaiòtica (1600 aC - 123 aC).
L'illa té una de les majors densitats de jaciments del món, amb gairebé 1.600 mostres en els 700 quilòmetres insulars. No tots els jaciments es van poder presentar a la candidatura, perquè alguns no són accessibles, però s'hi ha presentat una mostra de 25, des de la Naveta des Tudons fins al poblat talaiòtic de Torre d'en Galmés, els que millor representen la cultura talaiòtica i la prehistòria i protohistòria de l'illa.


Segons la Unesco, aporten un testimoni excepcional del pas de l'home per les illes fa uns 4.000 anys.
La decisió s'ha pres a Riad, a l'assemblea anual del comitè, format per 21 membres. Des d'allà, la presidenta balear, Marga Prohens, ha qualificat el dia d'"històric" i s'ha compromès a "gestionar el patrimoni, a explicar-lo i a protegir-lo perquè arribi a les noves generacions".
A les xarxes, ho ha celebrat amb un "Ho tenim!":
Ho tenim! La Menorca Talaiòtica és Patrimoni Mundial de la @UNESCO!
Marga Prohens (@MargaProhens) September 18, 2023
Enhorabona menorquins, @ConsellMenorca @dolfoVilafranca!
Aquest reconeixement és un èxit col·lectiu, fruit del consens social i polític i un orgull per a les Illes Balears! pic.twitter.com/DsiVP4LWNG
Amb la inclusió de la Menorca Talaiòtica, que s'hi presentava per segona vegada --el 2017 els van rebutjar--, Espanya arriba a la xifra de 50 béns declarats patrimoni mundial de la Unesco.
- ARXIVAT A:
- Illes BalearsPatrimoni