La justícia francesa avala la polèmica llei sobre el certificat Covid de Macron

El passi serà obligatori per entrar a cafeteries i restaurants i els sanitaris estaran obligats a vacunar-se

RedaccióActualitzat

Per entrar en bars i restaurants a França serà imprescindible presentar un certificat sanitari a partir de dilluns. El Consell Constitucional ha avalat aquesta polèmica mesura impulsada per Emmanuel Macron per empènyer els francesos a vacunar-se. El certificat també serà necessari per viatjar dins del país.

El passi també s'exigirà als acompanyants i visitants de pacients en centres mèdics i hospitalaris, però no es deixarà d'atendre cap malalt.

L'obligatorietat de presentar el document sanitari ja era vigent des del 21 de juliol en espais culturals com museus o cinemes.

El Consell Constitucional també ha validat ara la vacunació obligatòria del personal sanitari i els treballadors que tracten amb persones vulnerables, però, en canvi, no es podrà fer fora de la feina abans que acabi el contracte als treballadors temporals que no tinguin el justificant que els reclama el govern francès.

Tampoc no ha donat per bona la proposta de Macron de forçar l'aïllament obligatori durant deu dies de les persones que donen positiu de coronavirus. El Constitucional considera que prohibir-los sortir de casa es tractaria de privació de la llibertat.

Els membres del Constitucional francès consideren, però, que el certificat de Covid és el resultat d'una "conciliació equilibrada" entre les llibertats públiques i la protecció de la salut.


Mesures fins el 15 de novembre

En aquest document sanitari ha de constar un test negatiu de Covid-19 de menys de 48 hores per entrar en centres culturals o de restauració i de menys de 78 hores per als viatges, o bé la pauta complerta de vacunació o certificar que s'ha passat el virus en els últims sis mesos.

Els joves d'entre 12 i 17 anys no estaran obligats a presentar el certificat fins el 30 de setembre.

El Consell Constitucional s'ha pronunciat després de la consulta del primer ministre, Jean Castex, i per parlamentaris de l'oposició d'esquerres.

Ara bé, ha deixat clar que aquestes mesures previstes per govern per contenir la pandèmia només es podran aplicar en el termini que estarà en vigor la llei, el 15 de novembre del 2021.

L'ampliació de l'ús del certificat sanitari ha estat una de les mesures més polèmiques contra la pandèmia a França, el país que ha anat més enllà. Els últims dissabtes hi ha hagut manifestacions multitudinàries contràries al control de la població per part del govern.

Segons una enquesta publicada als mitjans de comunicació aquest dimecres, un 60% dels francesos són favorables a la vacunació obligatòria i a la presentació del certificat Covid.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19FrançaEmmanuel Macron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut