La justícia europea reitera que no es pot detenir Puigdemont i no li torna la immunitat

La decisió del TGUE, que és provisional, també afecta els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí

Carles Costa OsésActualitzat

La justícia europea ha decidit no tornar, de moment, la immunitat com a eurodiputats a l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. El TGUE entén que no hi ha perill de detenció perquè les ordres de detenció estan suspeses.

És una decisió provisional, a l'espera que resolgui el recurs que van presentar contra la pèrdua d'aquesta immunitat arran d'una votació al Parlament Europeu.

Puigdemont ha dit en una piulada que la decisió del tribunal és clara: les euroordres estan suspeses.

La defensa de Puigdemont va tornar a demanar protecció amb mesures cautelars després de la detenció de l'expresident a Sardenya el 23 de setembre. De moment, però, Itàlia ha suspès el procediment per a una possible extradició de Puigdemont, com reclama l'estat espanyol, fins que la justícia europea s'hi pronunciï.

Aquest fet, segons el TGUE, confirmaria que "les autoritats judicials no tenen intenció d'executar les ordres de detenció europees dirigides contra els diputats abans que el Tribunal de Justícia es pronunciï". Per tant, entén que "no corren el risc de ser entregats a les autoritats espanyoles".

Puigdemont i Comin_a l'entrada del Parlament Europeu el 20 de desembre de 2019_EFE - STEPHANIE LECOCQ
Puigdemont i Comín a l'entrada del Parlament Europeu, el 20 de desembre del 2019 (EFE /Stephanie Lecoq)

Un procés que arrenca al març

Tot arrenca el passat 8 de març. Aquell dia, el Parlament Europeu vota els suplicatoris demanats per la justícia espanyola perquè l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín perdin la immunitat.

Com a eurodiputats, tots tres estan blindats davant de possibles accions judicials. I el jutge instructor de la causa del procés al Suprem, Pablo Llarena, necessita que perdin aquesta protecció parlamentària per poder demanar extradir-los i jutjar-los a l'estat espanyol per suposada sedició i malversació.

L'endemà, el dia 9, es fan públics els resultats de la votació. El Parlament Europeu aprova els suplicatoris. I, com a conseqüència, l'expresident Puigdemont i els exconsellers Comín i Ponsatí perden la immunitat com a eurodiputats. És a dir, deixen d'estar blindats davant de possibles accions judicials.

A partir d'aquí, les dues parts mouen fitxa davant la justícia europea:

Primer, Llarena

No vol que es repeteixi el que va passar amb l'exconseller Lluís Puig, quan la justícia belga va rebutjar extradir-lo per malversació. I per assegurar-se la jugada, presenta una consulta prejudicial a la màxima autoritat en matèria d'euroordres al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Llarena vol que quedi per escrit, negre sobre blanc, quan un jutge d'un país pot rebutjar una euroordre.

Segon, les defenses

Les defenses de Puigdemont, Comín i Ponsatí presenten recurs contra la pèrdua de la immunitat arran de l'aprovació dels suplicatoris pel Parlament Europeu. Ho fan davant del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE). També demanen mesures cautelaríssimes. És a dir, volen que els tornin la immunitat de manera provisional, fins que la justícia europea resolgui el recurs que han presentat.

El 2 de juny, el TGUE els torna la immunitat, de manera cautelar. Però el 30 de juliol, els la retira, també de manera provisional i fins que resolgui el fons del recurs.

En la seva resolució, el TGUE considera que no necessiten aquesta immunitat provisional, perquè l'estat espanyol (a través de l'Advocacia de l'Estat) els ha confirmat que les euroordres de detenció estan suspeses fins que la justícia europea es pronunciï sobre la consulta prejudicial presentada per Llarena.

La sorpresa, el 23 de desembre

Però el 23 de setembre, l'expresident Puigdemont és detingut quan arriba a l'aeroport de l'Alguer, a l'illa de Sardenya. Sembla que l'euroordre, suposadament desactivada, estava activa. Surten versions totalment contradictòries.

L'expresident Carles Puigdemont amb l'exsenador Jami Matamala aterrant a l'Alguer aquest diumenge
L'expresident Carles Puigdemont amb l'exsenador Jami Matamala, aterrant a l'Alguer (ACN / Natàlia Segura)

Llarena insisteix que ell mai no ha desactivat les euroordres i que és l'únic que ho pot fer. Però l'Advocacia de l'estat, en representació d'Espanya en el procés, havia informat a la justícia europea que les euroordres estaven, de moment, suspeses.

Davant de tot aquest embolic, Itàlia acaba suspenent el procediment per a una possible extradició de Puigdemont fins que la justícia europea es pronunciï sobre les dues qüestions relacionades amb el cas que té sobre la taula: la prejudicial de Llarena i el recurs dels tres eurodiputats de Junts contra la pèrdua de la seva immunitat.

Però l'episodi de Sardenya motiva un nou moviment per part de les defenses de Puigdemont, Comín i Ponsatí. Tornen a demanar recuperar la immunitat de manera cautelar. Consideren que necessiten aquesta protecció perquè episodis com la detenció de l'expresident a Itàlia no es tornin a repetir.

I aquesta és la qüestió que aquest divendres ha resolt el TGUE.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontToni ComínClara PonsatíProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut