Carles Puigdemont a la Casa de la República a Waterloo
Carles Puigdemont a la Casa de la República a Waterloo (ACN)

La policia italiana deté Carles Puigdemont a l'Alguer

El Tribunal Suprem entén que continuava activa l'euroordre contra l'expresident de la Generalitat

RedaccióActualitzat

El president Carles Puigdemont l'han detingut a l'aeroport de l'Alguer, a l'illa de Sardenya. La policia italiana ha aturat l'eurodiputat quan ha aterrat a la ciutat italiana aquest dijous al vespre. Puigdemont ha estat traslladat a la presó de Sàsser, on ha passat la nit.

La justícia italiana atén l'ordre del Tribunal Suprem espanyol, que defensa que l'euroordre contra l'expresident de la Generalitat per l'1 d'octubre continua activa. Puigdemont havia anat a Sardenya per participar a l'Aplec d'Adifolk. 

Puigdemont declararà a les 14.00 davant del Tribunal d'Apel·lació de Sàsser, que ha de decidir si el posen en llibertat o no i si tramiten o no l'euroordre. 

L'advocat italià que l'assisteix ja ha avançat que l'expresident compareixeria davant dels jutges "molt probablement" entre les 13 i les 15 hores d'aquest divendres. 

Entrada de la presó on ha dormit el president Puigdemont, a Sàsser
Entrada de la presó on ha dormit el president Puigdemont, a Sàsser (ACN/Miquel Codolar)

Després de la detenció, l'oficina del president Puigdemont situava la compareixença davant la justícia italiana aquest divendres al matí.

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha reconegut en una entrevista al "Més 324" que la detenció "no és una bona notícia", però ha dit que Puigdemont "està tranquil i fort". "La visita era en qualitat d'eurodiputat i amb la immunitat corresponent. Ha estat un ensurt molt preocupant", ha dit.

Sànchez ha explicat que l'expresident compta amb un equip de defensa a l'Alguer per comparèixer divendres davant de la justícia italiana i que s'ha activat la xarxa internacional per incidir en les institucions europees i italianes per denotar que s'estan aplicant euroordres. "Estem convençuts que l'extradició no es produirà", ha afirmat. 

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha explicat al "Més 324" que, segons les persones que acompanyaven Puigdemont, "hi havia molta policia, molta gent que l'esperava de paisà i d'uniforme". "Això té aspecte d'operació orquestrada", ha dit. 

La detenció no afecta les altres persones amb qui viatjava l'expresident.


L'euroordre, suspesa, segons els seus advocats

L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha dit que la detenció s'ha fet en funció de l'euroordre del 2019, que està suspesa. L'advocat ha dit al "Més 324" que "és una operació que estava preparada segurament des de feia alguns dies" i que creu que és "fraudulenta" respecte al dret de la Unió Europea.

Boye ha informat que presentaran un escrit al Tribunal General de la Unió Europea per demanar que es retorni a Puigdemont la immunitat retirada al juliol, com a mesura cautelarísisma. 

"Hem de redactar-ho i ho presentarem probablement avui o al més aviat possible", ha afegit Simon Beckaert, de l'equip d'advocats de Puigdemont a Brussel·les. 

Beckaert ha afirmat que "o bé Itàlia ha comès un error o bé Espanya ha informat malament el TJUE:

Per la seva banda, l'advocat i diputat de Junts Jaume-Alonso Cuevillas no s'ha mostrat preocupat per la notícia:

 

Per la seva banda, La Moncloa ha dit que "respecta les decisions de les autoritats i tribunals italians" i que Puigdemont "ha de sotmetre's a l'acció de la justícia com qualsevol altre ciutadà".

 

Sense immunitat des del juliol

Puigdemont té retirada la immunitat com a europarlamentari des del 30 de juliol. El Tribunal General de la Unió Europea va considerar que no hi havia risc de detenció perquè les euroordres estan suspeses. 

El Tribunal Suprem, però, diu que no va desactivar l'ordre de detenció. El jutge Pablo Llarena va fer una consulta el març passat al Tribunal de Justícia de la UE perquè li aclarís en quins casos es poden denegar les extradicions. Llavors es va considerar que la consulta deixava en suspens les euroordres, però el Suprem contradiu aquesta versió.

Josep Costa, un dels advocats de Carles Puigdemont, ha culpat Espanya de provocar la detenció "enganyant el Tribunal de Luxemburg":


L'aplec de l'Alguer

Puigdemont havia viatjat a l'Alguer per participar aquest divendres en l'aplec internacional que organitza cada any l'associació Adifolk.

La trobada acull una àmplia representació de tots els àmbits de la cultura popular, com gegants i capgrossos, bestiari, agrupacions musicals, esbarts dansaires, havaneres o colles sardanistes.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, també tenia previst assistir a la trobada i ha dit que hi anirà de totes maneres.

 

Reaccions a nivell català i espanyol

La notícia ha generat reaccions de les principals autoritats catalanes i des dels partits:

A nivell espanyol també han reaccionat diversos partits:

ARXIVAT A:
Carles Puigdemont
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut