Madrid

La Junta Electoral no amplia el termini de vot per als catalans a l'estranger

La Generalitat havia demanat l'ampliació del termini del vot per correu pels endarreriments que hi va haver en l'enviament de la documentació amb les paperetes per part de l'Oficina del Cens Electoral

Actualitzat

La Junta Electoral Central ha desestimat la petició de la Generalitat per ampliar el termini de què disposaven els catalans residents a l'estranger per poder votar a les eleccions al Parlament del 27 de setembre. Malgrat els endarreriments en l'enviament de les paperetes i la constatació que no arribaran a temps a molts d'aquests electors, la Junta conclou que "no correspon ampliar" el termini perquè creu que "no s'han acreditat circumstàncies" que ho facin aconsellable, i l'enviament de documentació electoral s'ha fet "amb prou antelació".

La Generalitat havia demanat una ampliació del termini del vot per correu pels endarreriments que hi va haver en l'enviament de la documentació amb les paperetes per part de l'Oficina del Cens Electoral, que va endarrerir un mínim de tres dies les tasques perquè estava pendent de la resolució per part del Tribunal Constitucional d'un recurs de la formació Guanyem. Malgrat que les paperetes s'havien d'enviar el dia 7 de setembre, no es va fer fins al 10.

La Junta creu que les queixes de la Generalitat no estan justificades i considera que, "per raons de funcionalitat, eficàcia i cost", els processos electorals "han de fer-se dins d'un període de temps breu". A més, cita dos informes de l'Oficina del Cens Electoral i de Correus que assenyalen que no hi ha hagut "circumstàncies excepcionals o alteracions inusuals". El termini per votar expira el 22 de setembre per a les persones inscrites al CERA, i el dia 23 per als temporalment absents.

A finals d'agost, la la Junta Electoral ja va denegar a la Generalitat la possibilitat d'ampliar el termini per votar als catalans que són a l'estranger i, en canvi, va decidir ampliar fins al 24 de setembre el termini per votar de què disposen els militars desplaçats a l'exterior.

D'altra banda, la Junta ha decidit "motu proprio" ampliar el termini de què disposen els residents a l'estat per votar per correu fins al 24 de setembre, o bé el dia 25 als municipis on el 24 és festiu. En la reunió d'aquest dijous, la JEC també ha obligat TV3 i Catalunya Ràdio a retransmetre actes dels partits que no van participar a la Via Lliure.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut