Guatemala

La història de la Jakelin, la nena morta sota custòdia de la policia fronterera als EUA

RedaccióActualitzat

"La nena estava tan contenta per marxar. Saltava d'alegria perquè havia sentit que no era igual viure allà que viure aquí. Sabia que allà hi havia millor vida".

Així explica el Domingo, el seu avi, l'emoció que va sentir la Jakelin Amei quan la seva família li va dir que acompanyaria el pare en el llarg i dur viatge de Guatemala fins als Estats Units.

 

Però el somni americà de la Jakelin, una nena de 7 anys, va acabar de la manera més tràgica possible: va morir per un xoc sèptic provocat per la deshidratació i l'esgotament físic poques hores després de ser detinguda en passar la frontera que separa Mèxic dels EUA.

A San Antonio de Cortez, a Guatemala, van quedar la mare i els tres germans de la Jakelin. Ara, sense esperar-ho, són objectiu de la premsa internacional. El poble s'ha omplert de càmeres de televisió que han transmès al món sencer com vivia la nena, a una petita cabana enmig de la selva sense gairebé cap altra possessió.

 

Veure com viuen aquests nens potser ajudarà al primer món a entendre perquè milers de pares i mares s'arrisquen cada dia a agafar-los i emprendre amb ells un llarg, dur i incert camí per intentar entrar als Estats Units. Van en busca d'una nova vida, de la terra promesa. Són conscients dels riscos, però no tenen gairebé res a perdre.

Veure els camins plens de fang de San Antonio de Cortez, els nens vestits amb roba esquinçada, molts sense escolaritzar i vivint al carrer explica perquè molts d'ells veuen com un somni possible viure als Estats Units.

 

El trist final de la nena de Guatemala no ha fet desistir els centenars de famílies que volen entrar en territori nord-americà. Desenes de persones continuen saltant cada dia la tanca que separa Mèxic dels Estats Units.

 

Homes, dones i nens s'arrisquen a passar per petites escletxes a la tanca, sense saber gaire què els espera a l'altra banda.

 

Tots ells porten setmanes malvivint a Tijuana. La frontera està més que blindada i aquesta és només la primera tanca. Encara haurien de superar un mur de formigó, però abans els agafarà la policia de frontera nord-americana. El més probable és que es passin mesos en centres de detenció, a l'espera de judici.

 

La caravana de migrants que fa un mes va començar a arribar la frontera amb Estats Units s'està dissolent. De les 6000 persones que es van acumular amb condicions penoses en centres a Tijuana, es calcula que només en queden uns 2000.

Davant la impossibilitat d'entrar legalment, molts ho intenten d'amagat, mentre d'altres es rendeixen i tornen a Centreamèrica o es quedaran vivint a Mèxic. Un miler de persones ja haurien saltat la tanca, un miler més han acceptat un bitllet de tornada a Centreamèrica.

 

El somni col·lectiu de la caravana s'ha acabat. Anar tots junts els va servir per creuar Mèxic, però no els serveix per entrar als Estats Units. Ara, cada migrant haurà de buscar-se la vida per la seva banda per intentar tocar amb les mans el somni americà.

 

Mentrestant, desenes de persones s'han concentrat a la ciutat texana del Paso per denunciar la mort de la Jackeline Caal. Les ONG que defensen els drets humans reclamen més transparència per aclarir el cas d'aquesta nena que va morir deshidratada quan estava sota custòdia dels EUA:

"Volem saber que va passar en les hores que ella estava detinguda fins que la van portar a l'hospital. I volem saber perquè la patrulla de frontera va trigar tant a fer pública la mort de la nena".

ARXIVAT A:
MigracionsEstats Units
Anar al contingut