La secretària general d'ERC, Marta Rovira, en una imatge d'arxiu (ACN/Bernat Vilaró)

La Guàrdia Civil assenyala Marta Rovira com a coordinadora de Tsunami en l'informe final

És una de les principals conclusions de l'informe remès a l'Audiència Nacional, que arriba setmanes abans del previst i en plenes negociacions per la llei d'amnistia

RedaccióActualitzat

En plenes negociacions sobre la llei d'amnistia, la Guàrdia Civil ha atribuït aquest divendres a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, el paper de coordinadora de Tsunami Democràtic.

Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe final encarregat per l'Audiència Nacional que investiga el cas, i que la Guàrdia Civil ha entregat tres setmanes abans del que s'havia dit fa només una setmana.

Segons aquest informe, Marta Rovira hauria fet servir l'àlies de Matagalls, i hauria tingut coneixement previ d'algunes de les accions de protesta.


"Moltes probabilitats" que Rovira sigui Matagalls

L'informe, que s'ha filtrat als mitjans, afirma que Rovira va fer "tasques de coordinació" de Tsunami Democràtic, principalment "la cerca de suports institucionals i del seu partit".

De tota manera, els redactors de l'informe no asseguren que Rovira sigui Matagalls, sinó que diuen que hi ha "moltes probabilitats" que ho sigui.

Els missatges que ha analitzat la Guàrdia Civil els ha extret de les aplicacions de missatgeria xifrada Threema i Wire, que afirma que feien servir els responsables de Tsunami Democràtic.

Segons l'informe, la plataforma ciutadana va ser "el resultat d'una estratègia minuciosament planificada" per "desestabilitzar" i "pressionar políticament":

"L'estratègia va consistir en l'execució d'accions de gran envergadura per mobilitzar milers de persones i que comprometessin l'estabilitat econòmica, social, empresarial i institucional d'Espanya."

A diferència dels informes anteriors, aquest afegeix estimacions dels danys econòmics que van provocar les mobilitzacions promogudes per Tsunami Democràtic, sobretot a l'aeroport del Prat i a Barcelona.

Altres persones assenyalades com a líders de Tsunami

L'informe de la Guàrdia Civil, de més de 200 pàgines, analitza el paper de Rovira i també el de 8 persones més que haurien participat en el lideratge de Tsunami Democràtic.

Algunes d'aquestes persones ja apareixien en informes anteriors, i en aquest s'hi introdueix Rovira i també el diputat per ERC al Parlament Rubén Wagensberg, amb l'àlies de Konan.

Un altre dels inclosos ara és Oleguer Serra, responsable d'afers estratègics d'Òmnium Cultural que, sempre segons la Guàrdia Civil, juntament amb Wagensberg s'hauria encarregat de les campanyes de comunicació de Tsunami.

Cartells de Tsunami Democràtic, en el partit Barça-Madrid de la tardor del 2019
Cartells de Tsunami Democràtic, en el partit Barça-Madrid de la tardor del 2019 (ACN)

Coincidència temporal amb altres moviments judicials

Aquestes conclusions sobre Tsunami Democràtic arriben pocs dies després que el partit d'extrema dreta Vox s'hagi personat en aquesta causa com a acusació popular.

L'informe també ha coincidit en el temps amb l'anunci de l'Audiència Nacional que envia a judici, acusats de terrorisme, els 12 membres dels CDR encausats per l'operació Judes.

Convocatòria de Tsunami Democràtic a l'aeroport del Prat el dia 14 d'octubre (Imatge cedida per Vilaweb)
Convocatòria de Tsunami Democràtic a l'aeroport del Prat el 14 d'octubre del 2019 (Imatge cedida per Vilaweb)
ARXIVAT A:
Guàrdia CivilMarta RoviraTsunami Democràtic
Anar al contingut