El pare i la parella d'Oriol Junqueras entreguen al jutjat d'instrucció de Manresa l'"habeas corpus" (ACN)
El pare i la parella d'Oriol Junqueras entreguen al jutjat d'instrucció de Manresa l'"habeas corpus" (ACN)
Manresa

El jutge denega l'"habeas corpus" per detenció il·legal d'Oriol Junqueras

L'advocat de Junqueras creu que hi ha poques possibilitats que el líder d'ERC pugui sortir de la presó per anar al ple del Parlament Europeu

RedaccióActualitzat

El jutjat d'instrucció número 1 de Manresa ha rebutjat tramitar la sol·licitud d'"habeas corpus" que aquest matí han plantejat els familiars de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras per exigir la seva posada en llibertat immediata.

El pare i la dona de Junqueras havien presentat a primera hora del matí un "habeas corpus" després de la decisió del Tribunal Suprem de no permetre el seu alliberament per poder assistir dilluns 13 de gener al ple del Parlament Europeu.

 


L"'habeas corpus" és una figura jurídica que preveu que un detingut pugui comparèixer davant el jutge instructor perquè ordeni la seva posada en llibertat immediata en cas d'estimar que el seu arrest ha estat arbitrari. L'escrit presentat per Artur Junqueras i Neus Bramona reclamava la llibertat immediata del líder d'ERC.

Artur Junqueras, pare d'Oriol Junqueras, ha assegurat que han presentat l'"habeas corpus" per intentar "corregir aquesta injustícia que ens estan fent, una darrera l'altra".

El jutge tenia 24 hores per decidir

El jutge de Manresa tenia 24 hores per decidir l'admissió o no de l'"habeas corpus". Però ha pres la decisió poques hores després de rebre l'escrit.

En la seva resolució, denega la incoació del procediment d'"habeas corpus" a Junqueras, tal com sol·licitava la Fiscalia, en entendre que no ha estat víctima d'una detenció il·legal i que el seu empresonament obeeix a una sentència del Tribunal Suprem. El jutge conclou que la petició ha de ser inadmesa, de manera que tampoc procedeix acordar l'audiència amb Junqueras davant del tribunal, com sol·licitava la defensa.

La interlocutòria recorda que el Constitucional va deixar clar en una sentència que l'"habeas corpus" es pot aplicar quan la privació de llibertat no hagi estat acordada judicialment.

Una petició de l'entorn de Junqueras

L'advocat d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha explicat a Catalunya Ràdio que l'"habeas corpus" es presenta a Manresa perquè és el jutjat responsable del territori on és la presó de Lledoners, on ara està ingressat Junqueras.

Andreu Van den Eynde ha indicat que no havien prioritzat mai aquesta estratègia, però després de la decisió del Tribunal Suprem, "és una necessitat bàsicament de pressió de l'entorn de l'Oriol". En tot cas, aquest matí ja advertia que hi havia poques possibilitats que Junqueras pogués sortir de la presó per anar al ple del Parlament Europeu:

"Evidentment és una detenció que tècnicament es podria qualificar d'il·legal. Això és una necessitat bàsicament de pressió de l'entorn de l'Oriol. Els seus familiars han decidit que això ho volen fer. Per tant, faran la petició i el jutge del territori on està detingut haurà de decidir què fer".

Van den Eynde també ha subratllat que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ja no pot fer res "més enllà d'al·lucinar", i ara només queda la via del Tribunal Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Jordi Nieva, catedràtic de Dret Processal, coincideix amb Van den Eynde i assegura que l'"habeas corpus" no té recorregut perquè aquesta figura s'aplica en detencions policials, o fins i tot psiquiàtriques, però no quan es tracta d'una sentència ferma.

 

Nieva ha alertat que si el jutge de Manresa atén aquesta denúncia podria ser acusat de prevaricació. Nieva ha dit que tampoc troba lògic presentar aquesta petició al jutjat de Manresa i que tindria més lògica fer-ho al jutjat que ha dictat la sentència i la presó, o sigui el Suprem.


Rufián diu que el diàleg no perilla

El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha defensat que la taula de diàleg amb el PSOE no perilla malgrat la decisió del Tribunal Suprem que rebutja que Oriol Junqueras pugui anar al Parlament Europeu, tot i la sentència del TJUE.

 

En una entrevista a "Els matins", de TV3, Rufián afirma que pot arribar a entendre que a certs sectors de l'independentisme "agradi molt poc parlar amb segons qui", però que "no hi ha alternativa".

"Si cada vegada que hi ha una sentència o un obstacle d'aquest tipus aquesta taula es posa en perill, no seurem mai i ens quedarem en aquest bucle."

El diputat dels republicans ha admès que són conscients que al PSOE són "els campions de l'incompliment" i ha garantit que ERC "no pagarà per avançat". Assegura que a la taula de negociacions hi aniran amb "l'autodeterminació i l'amnistia".

Per Rufián, el president del govern, Quim Torra, és qui hauria de liderar la taula de diàleg i ha celebrat el canvi de dinàmica entre els dos governs.

 

ARXIVAT A:
ERCOriol Junqueras
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut