Junqueras, prometent el càrrec de diputat al Congrés, el 21 de maig passat (ACN / Javier Barbancho)
Junqueras, prometent el càrrec de diputat al Congrés, el 21 de maig passat (ACN / Javier Barbancho)
Madrid

Junqueras no podrà anar al Parlament Europeu: el Suprem considera que està inhabilitat

Manuel Marchena creu que la sentència del TJUE sobre la immunitat de l'exvicepresident no té efectes després de la condemna

RedaccióActualitzat

Oriol Junqueras no podrà anar al Parlament Europeu. La sala penal del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena, ha decidit per unanimitat que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat de l'exvicepresident no té efectes després de la condemna.

Pel Suprem, Oriol Junqueras està inhabilitat com a eurodiputat perquè està condemnat en sentència ferma.

"No procede la libertad de Oriol Junqueras ni pedir su suplicatorio al Parlamento Europeo tras la sentencia del TJUE, una vez que ya está condenado en firme a la pena de 13 años de prisión y que dicha condena conlleva la exclusión de la condición de eurodiputado que le reconoció el tribunal europeo."

La resolució del Suprem afegeix que la immunitat reconeguda pel TJUE no era un "blindatge" davant la sentència del procés.

"No existe en el derecho europeo un precepto que dé cobertura a una forzada conversión de la inmunidad en una exención jurisdiccional que blinde de forma inexorable a un acusado frente a la sentencia que ha de poner término al procedimiento que le afecta."

El tribunal també ha refusat l'anul·lació del judici, que considera que "va acabar un dia abans que Junqueras fos proclamat europarlamentari electe, o de la sentència condemnatòria dictada a la peça principal."

Amb aquesta resolució, el Tribunal Suprem ha aixecat la suspensió de l'execució de la pena de 13 anys d'inhabilitació que la sentència del procés ha imposat a Junqueras.

 

Llegeix la resolució íntegra:

Resolució del Suprem sobre Junqueras by Moderador Noticies Web on Scribd

 

El TS dona la raó a la JEC

Poca estona abans, una altra sala del Suprem, la contenciosa administrativa, havia decidit donar la raó a la Junta Electoral Central i desestimar un recurs de la defensa de Junqueras per suspendre la decisió. La JEC, obviant també el TJUE, va negar a Junqueras la condició d'eurodiputat. I fa servir el mateix argument que la sala penal: que davant del dubte preval la sentència ferma, que condemna i inhabilita Junqueras.

 

Carta a Sassoli

Les dues resolucions que s'han emès aquest dijous, el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ja les ha enviat al president del Parlament Europeu, David Sassoli.

En la carta, en què s'adjunta un al·legat de Manuel Marchena, es comunica al president Sassoli el cessament de Junqueras com a eurodiputat per raó de la sentència del procés. S'al·lega que, quan Junqueras va ser elegit com a eurodiputat, la vista oral del judici ja havia acabat.

"Malgrat reconeguda la immunitat (...) no impedia ni l'enjudiciament ni el dictat de la sentència, que havia de posar fi al procés penal en què estava el sr. Junqueras. Quan aquest va ser proclamat electe havia acabat el judici oral, s'havien practicat totes les proves i havien formulat els al·legats les acusacions i les defenses."

"El president informarà el Parlament que el mandat del diputat ha acabat en la data comunicada per les autoritats competents de l'estat membre."

La comunicació s'ha fet per carta:

Carta del president del Tribunal Suprem al president del Parlament Europeu by Moderador Noticies Web on Scribd

 

 

Recordem que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va sentenciar, el 19 de desembre passat, que Oriol Junqueras era eurodiputat de ple dret des de la proclamació dels resultats de les eleccions europees, el 26 de maig, i tenia immunitat parlamentària des d'aquell moment, cinc mesos abans que es dictés la sentència del judici del procés que el va condemnar a 13 anys de presó.

L'endemà de saber-se aquesta decisió del TJUE, el Suprem, que segons fonts de TV3 ja considerava que aquesta sentència feia referència a un moment concret -al de la presó provisional-, va donar termini a les parts per pronunciar-se.

Mentre que la Fiscalia va rebutjar que es donés permís a Junqueras i va instar a comunicar al Parlament Europeu que està inhabilitat, la defensa va demanar no només la llibertat immediata de Junqueras, sinó també que se suspengués la sentència del judici del procés.

Per la seva part, l'Advocacia de l'Estat va optar per demanar al Tribunal Suprem que estimés el recurs d'Oriol Junqueras i li permetés prendre possessió com a eurodiputat. També instava, però, a sol·licitar al Parlament Europeu la suspensió de la immunitat de Junqueras "amb la màxima brevetat".

 

Oriol Junqueras no podrà assitir dilluns que ve a la primera sessió de l'any del Parlament Europeu. No podrà ocupar el seu escó d'eurodiputat, malgrat que la cambra europea l'ha reconegut oficialment i li ha concedit, -com a Carles Puigdemont i Toni Comín-, la documentació que l'acredita.

 

Aquesta setmana, Junqueras ha estat escollit vicepresident del grup parlamentari dels Verds/ALE de l'Eurocambra. El líder d'Esquerra també havia de presidir el subgrup de l'Aliança Lliure Europea.

 

Junqueras: "El TS ha situat l'Estat fora de la llei europea"

La resposta de Junqueras ha arribat aquest dijous a la tarda, a través del seu compte de Twitter. El president d'Esquerra considera que, amb aquesta decisió, el Suprem "ha situat l'Estat fora de la llei europea": 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasParlament EuropeuTribunal Suprem Judici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut