El 95% dels nens catalans estan vacunats contra la diftèria
El 95% dels nens catalans estan vacunats contra la diftèria
Olot

La diftèria es transmet per via respiratòria, afecta sobretot la boca i la gola, i pot ser mortal

Els primers símptomes són la pell blavosa, febre i mocs constants aigualits i amb sang

RedaccióActualitzat

La diftèria és actualment una malaltia molt poc freqüent a Catalunya, gràcies a la vacunació generalitzada. L'últim cas detectat al nostre país datava del 1983. Això, però, no vol dir que es tracti d'una malaltia eradicada, i per això Salut Pública insisteix a demanar el compliment del calendari de vacunacions, per prevenir tant la diftèria com altres malalties greus. La diftèria es transmet per via respiratòria, afecta sobretot la boca i la gola, i pot arribar a ser mortal.

La vacuna contra la diftèria s'administra normalment combinada amb la del tètanus i la tos ferina, i el calendari de vacunacions de Catalunya preveu l'administració de sis dosis: les tres primeres als dos, quatre i sis mesos d'edat; una altra als divuit mesos, i entre els quatre i els sis anys una altra dosi de record, i una final als setze anys. Actualment, més del 95% dels nens catalans estan vacunats contra la diftèria.

La diftèria és una infecció aguda causada per un bacteri i es contagia a través de la respiració, amb les gotes d'aigua que es desprenen amb la tos o la suor, o quan s'esternuda. El bacteri infecta sobretot la boca i la gola i acaba formant una membrana que obstrueix les vies respiratòries. Quan el bacteri creix, allibera unes toxines que van a la sang i poden provocar lesions al cor, els ronyons i el sistema nerviós. La malaltia sol tenir un pronòstic reservat fins als cinquanta dies inicials. Segons l'Organització Mundial de la Salut, la diftèria és mortal entre el 5% i el 10% dels casos, especialment en els menors.

Els primers símptomes són la pell blavosa, febre i mocs constants aigualits i amb sang. També es poden donar problemes per respirar, una tos molt forta, calfreds i afonia.

Anar al contingut