Reunió extraordinària del comitè executiu de la CEOE
Reunió extraordinària del comitè executiu de la CEOE

La CEOE se suma a les crítiques als acords de la investidura i la llei d'amnistia

La patronal espanyola carrega contra els acords perquè diuen que dificulten que hi hagi creixement econòmic i creació d'ocupació, i, com els jutges, qüestionen la separació de poders amb l'amnistia

Jordina Molas SalortActualitzat

La patronal espanyola CEOE ha volgut fer sentir la seva veu en el debat que han provocat els pactes d'investidura entre el PSOE i Sumar, Junts, ERC i el PNB. Després de celebrar una reunió extraordinària del seu comitè executiu, ha fet públic un comunicat on critiquen que "s'està carregant el cost fiscal dels acords d'investidura a l'esquena de les empreses". I lamenten que Espanya està vivint una situació "preocupant".

Des del punt de vista de la patronal s'està creant "un clima de negocis cada cop més complicat". Creuen que serà molt difícil que hi hagi creixement econòmic i creació d'ocupació.

I afegeixen que això pot distorsionar la unitat de mercat i el deteriorament de la imatge a l'exterior, que consideren que són "claus per a la competitivitat, l'atracció d'inversions, el desenvolupament empresarial" i "el benestar de la societat".
 

El retorn de les seus socials

Els empresaris espanyols ja van fer una primera anàlisi de la situació just després del pacte entre el PSOE i Junts, on mostraven la seva preocupació per si tot plegat provocava inseguretat jurídica.

Amb el rerefons de l'acord entre PSOE i Junts de treballar per aconseguir que tornin les seus socials de les empreses que van marxar de Catalunya l'octubre del 2017, ara la CEOE ha defensat el dret de les empreses a decidir on desenvolupen la seva activitat.

Tot i que aquest comunicat té el suport de Foment del Treball, la setmana passada la patronal catalana es va mostrar satisfeta per la possibilitat de recuperar seus empresarials, una reivindicació que ha fet, des del primer dia, el seu president, Josep Sánchez-Llibre.

 

Els acords en matèria laboral

Segons fonts de la patronal espanyola, les qüestions que més els preocupen són la reducció de la jornada laboral i aquelles que afecten el diàleg social.

Per això, en el comunicat, la CEOE, presidida per Antonio Garamendi, també ha criticat acords que han firmat el PSOE i Sumar, com el que permetrà reduir la jornada laboral a 37,5 hores.

Es queixen que es "trenca la negociació col·lectiva i s'ha menystingut el diàleg social" que són els que desemboquen en els "acords en matèria laboral".
 

La crítica a l'amnistia

Tot i no mencionar-la explícitament, s'han alineat amb les postures dels jutges que han criticat acords com la llei d'amnistia. Des de la CEOE consideren que es pot "deteriorar la separació de poders i la seguretat jurídica". I afegeixen que els acords "afecten el principi d'igualtat".

ARXIVAT A:
Economia de butxacaJuntsInvestiduraPSOEPNBCEOESumarAmnistia
Anar al contingut