Què diu l'acord PSOE-Sumar: 230 mesures, com reduir la setmana laboral a 37 hores i mitja

Una pujada del salari mínim, la regulació dels lloguers, un nou sistema de finançament autonòmic i el manteniment de les bonificacions al transport públic, entre els punts destacats

Actualitzat

L'acord de PSOE i Sumar passa per 230 mesures per avançar "socialment i laboral", han assegurat. Una bateria de punts que s'han anunciat però que, en la majoria dels casos, encara estan poc concretats. Un acord que arriba quan encara no hi ha els suports necessaris per a la investidura. 

Destaca la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals amb el mateix sou; l'augment del salari mínim, l'ampliació dels permisos de maternitat i paternitat fins a les 20 setmanes "incorporant major flexibilitat amb el treball a temps parcial a partir de la setmana 16"; educació pública per als infants de dos anys; els impostos a les grans empreses, la banca i les energètiques; i l'anunci d'un nou sistema de finançament autonòmic.

Ara bé, pel que fa als anuncis relacionats amb el món laboral, necessitarien d'un acord amb sindicats i patronal. 

Aquests són els principals punts del pacte:


Reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals

El PSOE i Sumar fan seva aquesta reivindicació i recorden que a França la reducció de l'horari ha fet augmentar la productivitat i ha reduït l'atur. Aquesta jornada que passaria de les actuals 40 hores setmanals a les 37 hores i mitja no tindria cap cost salarial pel treballador

Hi ha un compromís perquè sindicats i empresaris explorin la possibilitat d'arribar a les 35 hores setmanals.


Nou sistema de finançament autonòmic

Un altre dels anuncis és l'aprovació d'un nou sistema de finançament autonòmic que substitueixi l'actual, caducat des del 2014. En aquest sentit, Díaz ha apuntat que ha d'acabar amb situacions d'infrafinançament i ha citat València com la que més pateix aquesta situació.

De fet, mentre no es produeixi aquesta reforma, "als Pressupostos Generals de l'Estat es garantirà a la Generalitat Valenciana i la resta de comunitats autònomes infrafinançades la prestació dels serveis públics al mateix nivell que la resta de l'Estat", ha afegit. Díaz ha comparegut juntament amb Pedro Sánchez, i ha estat ella qui ha donat més detalls sobre tots els acords.


Augment del salari mínim

En paral·lel es continuarà augmentant el salari mínim, actualment en 1.080 euros mensuals en 14 pagues. Els últims augments, rebutjats pels empresaris, no han suposat un augment de l'atur o una reducció de contractacions com augurava la CEOE.  

D'altra banda, a Espanya, un de cada 3 joves és a l'atur, una xacra que el pacte vol fer minvar. Amb un 28,7%, té la taxa més alta de la Unió Europea.

També han parlat de la regulació de l'acomiadament, un tema que va quedar al marge de la reforma laboral del 2022 i ara es comprometen a abordar.

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, amb els papers de l'acord abans de presentar-lo
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz, amb els papers de l'acord abans de presentar-lo(EFE / Emilio Naranjo)


La banca i les grans energètiques continuaran aportant més

En moments difícils per a l'economia, la coalició que governa a la Moncloa diu que els que més tenen, més han de contribuir i per això prorroguen l'impost a la banca i a les grans energètiques que ha permès recaptar uns 1.400 milions en el seu primer exercici en vigor.

També han assegurat que avaluaran els resultats de l'impost temporal de solidaritat de les grans fortunes amb l'objectiu d'avançar cap a una "nova tributació de la riquesa en el marc del model de finançament autonòmic per acabar amb la competència fiscal deslleial entre territoris". 


Impost de societats, al 15% sobre els beneficis reals

D'altra banda, l'acord també preveu que l'impost de societats sigui del 15% sobre els beneficis reals que perceben les empreses, "no sobre els que diuen que perceben", ha exposat Yolanda Díaz. Una mesura que permetrà recaptar, ha dit, 10.000 milions d'euros

Segons dades del 2020, les grans empreses van pagar un tipus del 20,56% sobre la base imposable, però del 5,79% sobre els beneficis


Permís de 20 setmanes per al naixement de fills: les 4 últimes a temps parcial

Un altre dels anuncis estrella és l'extensió del permís de maternitat i paternitat fins a les 20 setmanes.

Fins a la setmana 16, serà un permís retribuït com fins ara i, de la setmana 17 i a la 20, s'incorporarà "més flexibilitat amb el treball a temps parcial". 

En l'àmbit feminista, també s'ha anunciat una llei de cures i una llei d'usos de temps en el treball.

També es comprometen a universalitzar l'educació de zero a tres anys. I garanteixen arreu d'Espanya que l'accés a l'educació pública per a infants de dos anys serà ja al final de la legislatura, com ja es fa a Catalunya. 


Facilitar l'accés a l'habitatge

El govern d'esquerres va aprovar la llei d'habitatge amb el suport dels seus socis habituals i ara la vol desenvolupar, tot i que les comunitats autònomes del PP, que ara són majoria, no la volen. Al·leguen que la llei envaeix les seves competències.

Per exemple, aquestes comunitats es neguen a limitar el preu dels lloguers. L'acord firmat aquest dimarts vol que el parc públic d'habitatges arribin a ser el 20% del total. 


Mantenir les bonificacions al transport públic 

Un altre dels acords entre PSOE i Sumar és mantenir les bonificacions al transport públic que van implementar-se el setembre del 2022. 


Reduir els vols curts

A més, revisarà a l'alça els objectius de la llei del canvi climàtic i volen reduir els vols domèstics en aquelles rutes en què hi hagi una alternativa ferroviària de menys de dues hores i mitja, a excepció de la connexió amb aeroports que facin de hub i enllacin amb rutes internacionals. 

Un altre dels compromisos és la derogació de la llei mordassa aprovada per Mariano Rajoy, després que el Congrés no aconseguís la seva reforma al març.

D'altra banda, s'ha anunciat un pacte d'estat a favor de les persones LGTBI a Espanya.

A més, es comprometen a reduir les llistes d'espera a la sanitat pública.

L'acord íntegre es pot consultar aquí. 

Acord per a un govern de coalició entre Sánchez i Díaz by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
PSOEPedro SánchezGovern espanyolMoncloaYolanda DíazSumar
Anar al contingut