Els jutges, contra l'amnistia
Els jutges, contra l'amnistia (Europa Press)

Totes les associacions de jutges, contra l'amnistia: "Pot trencar la separació de poders"

En un comunicat, els jutges mostren el seu descontentament amb "les referències al lawfare o judicialització política i a les seves conseqüències" de l'acord Junts-PSOE

RedaccióActualitzat

Totes les associacions de jutges, en un comunicat, han rebutjat les referències al "'lawfare' o judicialització de la política" a l'acord de Junts i PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez.

Els magistrats opinen que el text de l'acord conté "referències explícites a la possibilitat de desenvolupar comissions d'investigació en seu parlamentària" per determinar la presència de "situacions de judicialització política", i asseguren que les conseqüències d'aquest fet "podrien donar peu a accions de responsabilitat o modificacions legislatives".

"A la pràctica, això podria suposar sotmetre a revisió parlamentària els procediments i decisions judicials amb una evident intromissió en la independència judicial i trencament de la separació de poders."

"Aquestes expressions, en tant que trasllueixen alguna desconfiança en el funcionament del Poder Judicial, no són acceptables. El Poder Judicial a Espanya és independent, no actua sotmès a pressions polítiques i disposa d'un sistema de garanties jurisdiccionals que aparta el risc que s'apunta", sentencien.

L'Associació de Professionals de la Magistratura, l'Associació Judicial Francisco de Vitoria, Jutges i Jutgesses per a la Democràcia i el Fòrum Judicial Independent s'han sumat en aquest comunicat conjunt.

 

El CGPJ se suma a les associacions 

El Consell General del Poder Judicial s'ha sumat a les quatre associacions de jutges i també ha rebutjat el terme 'lawfare' -que tradueix com a judicialització de la política- recollit a l'acord Junts-PSOE.

L'òrgan de govern dels jutges considera "inadmissibles" les referències al terme "tant semànticament com substantiva" i comparteix el "rebuig frontal" dels magistrats al 'lawfare' i a "la constitució eventual de comissions parlamentàries d'investigació" sobre presumptes casos de judicialització de la política.

El CGPJ considera que les comissions impliquen "potencialment" sotmetre a revisió parlamentària decisions "emmarcades en l'exclusivitat de l'àmbit competencial" de la justícia.

Per tot plegat, el CGPJ, que fa uns dies ja es va pronunciar en contra de la llei d'amnistia, considera que les comissions implicarien una "ingerència inadmissible" en la independència judicial i "atemptat flagrant" a la separació de poders.

Alhora, l'òrgan de govern dels jutges alerta que "la continuïtat de tal iniciativa parlamentària determinaria la més frontal oposició a través dels camins legalment establerts".

ARXIVAT A:
JudicialJuntsInvestiduraPSOE
Anar al contingut