La baixa laboral només s'aplicarà si el fill dona positiu de coronavirus

El govern espanyol es decanta per la reducció de jornada si un progenitor s'ha de quedar a casa perquè el fill està en quarantena

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha confirmat que els pares només podran agafar la baixa si el seu fill ha donat positiu per Covid. En canvi, descarta que ho puguin fer els que tinguin fills a casa perquè hagin aïllat el grup classe. En aquest cas, s'hauran d'acollir als permisos de reducció de jornada que ja estan establerts.

La portaveu del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ho deixava així de clar aquest dimarts.

"Els pares dels nens positius, sens dubte, són convivents directes i immediats i, per tant, tindran dret a la baixa laboral. Per descomptat, una baixa laboral retribuïda."

En el mateix sentit s'ha expressat el president del govern, Pedro Sánchez, en una entrevista a la Cadena SER.

Però mares, pares, sindicats, patronals i governs autonòmics es pregunten què passarà si els menors han de fer quarantena preventiva, sense diagnòstic positiu ni símptomes, i algú de la família ha de quedar-se a casa per tenir-ne cura, sense poder anar a la feina. En aquest cas, el criteri és diferent. No hi ha baixa laboral perquè ningú està malalt.

"Seria el cuidador del que fa la quarantena no del que està malalt. En aquest cas, el ministeri de treball va posar en marxa un programa que es diu 'Em cuida' que permet que els treballadors tinguin dret a una flexibilitat, fins i tot del 100% de la jornada laboral."

Una reducció de jornada laboral que va acompanyada també d'una reducció proporcional del salari. Davant d'això, la setmana passada, la ministra d'Educació va obrir la porta a negociar una mena de permís retribuït en aquests casos o bé ampliar els supòsits de la baixa, però sembla que el govern espanyol ho descarta.

La ministra portaveu ha volgut deixar, però, una mínima escletxa oberta assegurant que estudiaran altres mecanismes si hi ha circumstàncies imprevistes.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reclamat al Govern central en un tuit que rectifiqui i garanteixi la baixa laboral retribuïda a tots els pares amb nens en quarantena.

"Cal que el govern espanyol del PSOE i Podem-Comuns rectifiqui urgentment: els pares de nens en quarantena amb PCR negativa han de tenir dret a la baixa laboral. Cal donar confiança i seguretat als pares i mares per poder fer bé les quarantenes."

La setmana passada la ministra de Treball, Yolanda Díaz, va rebaixar les expectatives que havia generat la titular d'Educació respecte a possibles baixes o permisos retribuïts als pares amb fills en quarantena. Es va remetre a la reducció de jornada i no a permisos o baixes.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut