L'actor Kevin Spacey arribant al jutjat de Manhattan (Reuters/Eduardo Muñoz)

Kevin Spacey, absolt en el seu primer judici per abusos sexuals per falta de proves

L'actor té pendents altres demandes, quatre de les quals al Regne Unit

Actualitzat

Un jurat popular ha considerat Kevin Spacey no culpable de l'acusació d'abusos sexuals per part de l'actor Anthony Rapp. Després de només dues hores de deliberació, el jurat ha conclòs que Rapp no ha aportat cap prova suficient que l'actor el toqués a les parts sexuals i íntimes.

Els fets haurien passat fa 36 anys, quan Spacey tenia 26 anys i Rapp era un adolescent de 14. L'actor reclamava a Spacey 40 milions de dòlars per assetjament sexual, lesions i danys emocionals

Spacey, de 62 anys i guanyador de dos Oscars, és una de les figures destapades arran del moviment #MeToo i ha vist arruïnada la seva carrera per diverses de demandes.

Malgrat que ha anat guanyant algunes batalles als Estats Units, encara li falta respondre davant la justícia britànica per 4 delictes que hauria comès entre el 2005 i el 2013.

Anthony Rapp judici contra Kevin Spacey
L'actor Anthony Rapp perd la demanda d'assetjament sexual contra Kevin Spacey (Reuters/Eduardo Muñoz)

Spacey guanya el primer judici

Anthony Rapp va presentar una demanda per agressió sexual, lesions i danys emocionals, però el jutge de Manhattan Lewis Kaplan només va acceptar jutjar el càrrec de lesions i va desestimar els altres dos. Després que el jurat considerés que Rapp no havia aportat prou proves que confirmessin els fets, el jutge ha tancat el cas contra Spacey, el primer d'un seguit de denúncies per abús sexual i violació que l'actor té tant als Estats Units com al Regne Unit.

Durant el judici, que va començar el 6 d'octubre, Spacey i Rapp van mantenir les seves versions. 

Anthony Rapp assegura que el 1986, quan tots dos treballaven a Broadway, durant una festa a l'apartament de Spacey a Nova York, l'actor li va causar un traumatisme quan el va portar en braços al llit --"com el marit porta la dona acabats de casar"--, li va pujar a sobre i el va immobilitzar mentre li feia tocaments i fregaments a les parts íntimes, ha declarat Rapp davant el tribunal.

Un dibuix del judici, amb Rapp de cara, i Spacey, amb mascareta, de perfil (Reuters/Jane Rosenberg)

Spacey va reiterar la seva versió que no recordava els fets. Però es va contradir quan va concretar que mai va estar sol amb Rapp aquella nit però sí amb un altre actor de 19 anys.

Els advocats de Spacey van argumentar que Rapp podria haver mentit per diverses raons: per cridar l'atenció o per gelosia de l'èxit professional de Spacey: "El senyor Rapp està rebent més atenció en aquest judici que en tota la seva vida com a actor", va dir l'advocada Jennifer Keller.

Després de conèixer la decisió del jurat, Rapp, de 50 anys, ha fet un tuit en el qual ha manifestat el seu compromís a continuar lluitant "per garantir que puguem viure i treballar en un món lliure de qualsevol tipus de violència sexual", ha dit. Ha agraït l'oportunitat de "donar llum" al seu cas davant d'un jurat i ha apel·lat a la responsabilitat dels "supervivents que continuïn explicant les seves històries".


Demandes als EUA

Fins ara, els dos casos contra Spacey que havien arribar als tribunals als Estats Units no han prosperat. I amb aquest últim, ja són tres.

A Califòrnia, una massatgista que va denunciar l'actor per agressió sexual el 2016 va morir abans que la Fiscalia presentés càrrecs.

I a Massachusetts, un jove que va acusar l'actor d'una altra agressió el 2016 va acabar retirant els càrrecs, en l'única causa penal que va quedar arxivada. El jove va reconèixer que va enganyar Spacey sobre la seva edat.

Però l'actor té pendents una quinzena de denúncies civils. La denúncia d'Anthony Rapp és la primera que s'ha jutjat, i arran d'aquesta denúncia, el 2017, Spacey va fer pública la seva homosexualitat, alhora que demanava disculpes.

Diverses denúncies per assetjament i abusos sexuals contra Spacey van sorgir arran de l'escàndol Weinstein i el moviment #MeToo, que van destapar milers de casos de violència sexual contra les dones, però també contra homes.
 

Una carrera enfonsada

Spacey, que triomfava a la sèrie de Netflix "House of cards", va veure com era acomiadat de la producció. A més, un grup de treballadors i extreballadors de la sèrie --entre els quals els actors Roberto Cavazos, Harry Dreyfuss i el realitzador Tony Montana— també el van acusar d'assetjament i abusos sexuals. El van acusar de tenir un comportament "depredador" que va causar un ambient "tòxic" en el set de rodatge. Això va fer que Spacey ingressés en una clínica per tractar la seva addicció al sexe.

L'agost passat el Tribunal Superior de Justícia de Los Angeles ratificava la sentència contra Spacey que el condemnava a pagar 31 milions de dòlars per indemnitzar els productors de "House of cards" per trencament de contracte i perjudicis causats a la productora, que va haver de canviar de protagonista i reescriure el guió.

Per la seva banda, el director Ridley Scott va eliminar totes les seves escenes a la pel·lícula "Tots els diners del món" i les va tornar a rodar amb Christopher Plummer com a substitut.

L'actor, guanyador de dos Oscars, també va veure com "El club dels joves multimilionaris", la seva última pel·lícula, del 2018, tenia una recaptació irrisòria.

Quatre anys després, l'actor ha tornat a participar en una pel·lícula. Una coproducció britànica, hongaresa i mongola que tracta de la vida de Batu Kan, el net de Genguis Kan. Spacey és el protagonista  de "1242 - Gateway to the West" dirigida per l'hongarès Péter Soós, i comparteix repartiment amb Eric Roberts, Terence Stamps y Christopher Lambert, entre altres.


Demandes pendents al Regne Unit

L'escàndol desencadenat als Estats Units va arribar també al teatre Old Vic de Londres, on Spacey va ser el director artístic des del 2004 al 2013. Una investigació interna va fer aflorar 20 queixes sobre assetjament contra Kevin Spacey 

Aquestes denúncies s'han concretat al Regne Unit en quatre causes que l'actor té pendents per agressió sexual a tres homes al Regne Unit, comesos en el període que l'actor va ser a Londres, i dels quals també s'ha declarat innocent.

Dues de les demandes són per agressions sexuals a un mateix home que haurien passat el 2005, a Londres. Una altra, d'un altre denunciant el 2008, també per agressió sexual i penetració sense consentiment. I la quarta, d'un tercer home, data de l'abril del 2013 i es localitza a Gloucestershire. No s'ha revelat els noms dels denunciants, que, avui dia, tenen entre 30 i 40 anys. Els casos es jutjaran previsiblement l'any vinent.

Kevin Spacey, de 63 anys, és actor, director, guionista i productor. Va néixer a Nova Jersey i va créixer a Califòrnia. Va començar la seva carrera com a actor de teatre durant la dècada del 1980. Abans va fer papers secundaris en cinema i televisió. Va aconseguir el seu primer Oscar per la seva interpretació a "Sospitosos habituals" com a millor actor de repartiment, el 1995. El segon Oscar com a millor actor va ser per "American beauty" (1999). També ha intervingut als films "Seven", "L.A. Confidential", "Cadena de favors", i "Superman: El retorn".

ARXIVAT A:
JudicialEstats UnitsCinemaAgressió sexualAssetjament escolar
Anar al contingut