Alyssa Milano, la promotora de la campanya, en una protesta a Times Square, al juliol (Reuters)
Alyssa Milano, la promotora de la campanya, en una protesta a Times Square, al juliol (Reuters)

#Metoo (#jotambé): les dones denuncien a la xarxa l'assetjament sexual

Enmig de l'escàndol per les acusacions contra el productor de Hollywood Harvey Weinsten, moltes dones responen a la crida per expressar a les xarxes socials que també han estat víctimes d'assetjament

Irene VaquéActualitzat

Les xarxes socials s'han omplert en les últimes hores de missatges amb les paraules #metoo i el seu equivalent en català i castellà, #jotambé i #yotambién. Dones d'arreu del món han mostrat, amb aquests "hashtags", la magnitud del problema de l'assetjament sexual.

L'origen de la mobilització és un tuit de l'actriu Alyssa Milano, en què animava la gent que la segueix a contestar el seu missatge amb el "me too" per visualitzar el seu cas.

 

 

La campanya ha coincidint amb l'escàndol dels presumptes abusos sexuals a Hollywood, amb l'allau d'acusacions al productor Harvey Weinstein, algunes fins i tot de violació.

 

Entre les que han revelat trobades com a mínim incòmodes amb ell hi ha actrius conegudes com Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Ahsley Judd i Rouse McGowan. Es dona la circumstància, a més, que Milano és amiga de la dona de Weinstein, que ha anunciat que el deixa després de l'escàndol.

El tuit de Milano acumula més de 59.000 comentaris i 21.000 retuits. Una prova de l'abast que ha tingut la iniciativa és que "me too" ha estat "trending topic" mundial durant més d'11 hores i mitja dilluns, segons Trendinalia.

Entre les famoses que han recollit el guant hi ha la cantant Lady Gaga i les actrius Anna Paquin, Evan Rachel Wood, Debra Messing, Ellen Barkin i America Ferrera.

 

 

 

 

 

 

 

D'altres no han piulat, però han explicat el seu cas, com, per exemple, Reese Witherspoon, que ha revelat els abusos que va patir als 16 anys per part d'un director. Una altra reacció és la de la també actriu Patricia Arquette, que no només ha entonat el "me too", sinó que ha fet unes piulades per difondre la tasca d'una ONG que denuncia els milers de proves de violacions no investigades als Estats Units.

 

 

Encara que amb menys ressò, l'etiqueta #yotambién ha estat àmpliament utilitzada i ha estat "trending topic" mundial durant 15 minuts. En català, #jotambé ha trobat eco a Twitter, amb tuits de l'editora Ester Pujol o l'escriptora Marta Rojals, entre altres.

 

 

 

Les denúncies han estat internacionals. A França, s'han fet córrer també amb l'etiqueta #balancetonporc ("delata el teu porc"), impulsat per la periodista Sandra Muller.

 

 

Les dones no han estat soles en aquesta campanya de visualització. El guionista, actor i director Josh Flanagan ha revelat que ell també es va topar amb un assetjador. El mateix gest que ha tingut l'actor Javier Muñoz, que ha comentat que, en la seva condició d'homosexual, n'ha estat víctima "diverses vegades":

 

 

 

Enmig d'aquesta campanya a internet, el sindicat de productors de Hollywood ha anunciat l'inici del procés per expulsar el productor d'aquesta organització. La junta ha aprovat per unanimitat fer fora Weinstein, que ara té dret a defensar-se abans que es prengui la decisió final, al novembre. Weinstein ja va veure fa uns dies com també quedava fora de l'Acadèmia de Hollywood, l'organitzadora dels Oscars.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut