Operació Judes: anul·len l'ordre de presó de 4 CDR per vulneració de drets i els citen de nou
Detenció de dues persones, el 23 de setembre, durant l'operació Judes
Madrid

Jutges per la Democràcia qüestiona l'escrit de la Fiscalia sobre l'operació Judes

El portaveu de l'associació progressista es mostra sorprès pel "relat detallat" i la "contundència" dels termes utilitzats que van portar a la detenció de nou persones acusades de terrorisme

RedaccióActualitzat

Dos dies després de la detenció de nou persones a Catalunya en el marc de l'operació Judes, ordenada per l'Audiència Nacional, set de les quals estan acusades de terrorisme per la Fiscalia, l'associació Jutgesses i Jutges per la Democràcia (JJpD) ha qüestionat obertament l'escrit emès per la Fiscalia el mateix dilluns.

Ignacio González Vega, portaveu de JJpD, ha mostrat la seva sorpresa pels "termes categòrics" de la Fiscalia quan, en el seu escrit, parla de "certeses" sobre les nou persones detingudes dilluns a Catalunya.

"A la informació hi ha massa adjectius. Cal ser cautes i veure què és, realment. Està més en el terreny de les sospites que en el terreny de les realitats."


Aquesta "contundència" de la Fiscalia contrasta, segons González Vega, amb el fet que "estem en una fase molt preliminar de la investigació judicial i caldrà contrastar aquestes dades amb les versions dels mateixos investigats."

"Resulta sorprenent que la Guàrdia Civil i la Fiscalia facin una informació tan exhaustiva de les actuacions. No sé, realment, què és secret, perquè sembla que tot està molt clar."


Durant una entrevista en el programa "Espejo público", d'Antena 3, el portaveu d'aquesta associació progressista de la magistratura tampoc entén que la Fiscalia faci un "relat detallat dels fets" quan "les actuacions judicials són secretes".


Terrorisme i rebel·lió

González Vega, d'altra banda, veu difícilment compatibles l'acusació de terrorisme i la de rebel·lió formulades per la Fiscalia.

"També crida l'atenció el fet que s'associï terrorisme amb rebel·lió, quan el terrorisme tracta d'alterar l'ordre de l'Estat. La rebel·lió està absorbida pel delicte de terrorisme; en principi seria solament terrorisme."


Es dona la circumstància que aquest dimecres la Fiscalia ha retirat l'acusació de rebel·lió i ha mantingut la de terrorisme.

 

González Vega ha estat entrevistat a "Espejo público", d'Antena 3

 

Encara en l'àmbit del terrorisme, el portaveu de JJpD s'ha mostrat preocupat pel que ha qualificat de "tendència" a comparar la situació actual a Catalunya amb el terrorisme d'ETA.

"Em preocupa que hi hagi una tendència a equiparar el que està passant a Catalunya amb el que va passar al País Basc en els anys terribles del terrorisme. Penso que és exagerat i no ho comparteixo."

"Les actuacions dels CDR poden ser unes actuacions que tots hi estem en contra clarament, però comparar-les amb el terrorisme d'ETA em sembla, com a mínim, exagerat."


Tot i estar acusats de terrorisme per la Fiscalia, als set detinguts que han traslladat a Madrid no se'ls ha aplicat la llei antiterrorista, que és una decisió que correspon al jutge instructor.

D'aquesta manera, no han estat incomunicats fins a un màxim de cinc dies i ja han pogut parlar amb els seus advocats, que han denunciat traves de la Guàrdia Civil per poder assistir als seus defensats.

ARXIVAT A:
Procés catalàOperació JudesAudiència Nacional
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut