Junqueras respon a les preguntes de TV3: "És hora de fer govern d'una vegada"

Oriol Junqueras ha respost a les preguntes que els serveis informatius de TV3 li han fet arribar per escrit a la presó d'Estremera

RedaccióActualitzat

Oriol Junqueras, des de la presó d'Estremera, ha respost a les preguntes del Telenotícies. Els periodistes gràfics no tenen accés a l'interior de la presó i Junqueras ja va ser amonestat per una entrevista telefònica. Per aquesta raó, des de TV3 se li han fet arribar les preguntes per escrit i aquestes són les seves respostes:

TV3: Més de dos mesos des de les eleccions sense acord de govern ni investidura. Què s'ha fet malament?

Oriol Junqueras: No és hora de retrets; és hora de fer govern d'una vegada. Algú creu, de debò, que estem millor sense govern a Catalunya i amb el PP presidint de facto la Generalitat? Per tant, és imprescindible que recuperem les institucions per recuperar el tremp i per afrontar d'immediat, amb més eines i recursos, els atacs a àmbits tan sensibles com l'Escola Catalana, la Salut o els Mossos d'Esquadra.

Cal posar la institució al servei dels drets civils i polítics de tots els ciutadans, específicament quan s'estan vulnerant drets repetidament. Urgeix, entre d'altres, crear una Oficina de Defensa dels Drets Civils i Polítics davant la indefensió que pateixen molts ciutadans.


La Generalitat, govern autonòmic; Brussel·les, l'espai on defensar la república. Hi està d'acord?

Jo estic d'acord amb tot el que sigui eficient i serveixi la ciutadania, com sempre. En aquesta etapa ens tocarà defensar els drets civils i polítics davant l'autoritarisme de l'Estat i de la formidable aliança conservadora que el sustenta. Que tothom hi aporti des de la seva posició i que tot sigui a fi de bé i sumi. És clar que sí.


Quin creu que ha de ser l'horitzó polític del govern en la propera legislatura? Serà possible anar més enllà del marc autonòmic?

Governar i governar millor que mai, de manera honesta i al servei dels interessos de la majoria. Això ens donarà una credibilitat imprescindible. Generar consensos amplis per ser més forts davant l'autoritarisme i la involució democràtica i tenir sempre present que s'ha sembrat la llavor de llibertat; germinarà.

Aquest inici de legislatura ha de ser el de la defensa dels drets civils i polítics de tots davant la creixent degradació democràtica que patim, que ens afecta a tots.

Estic convençut que aquesta perspectiva eixampla el projecte i ens permet connectar amb àmplies majories. El republicanisme és una realitat, que acabi sent hegemònic i reeixint depèn de la majoria dels ciutadans, sempre per vies pacífiques i democràtiques. El camí més ràpid per tornar a l'autonomisme és el de perdre la centralitat i tornar a ser una minoria sorollosa.

En canvi, a ulls de la majoria, si representem un projecte inclusiu que té clar que som un sol poble i que treballa amb aquesta perspectiva, tenim molt recorregut.


Es qualifica l'estratègia d'Esquerra de pragmàtica. Hi està d'acord? Quin missatge cal donar als independentistes?

Més que de pragmatisme hauríem de parlar d'eficàcia. Voler govern és voler recuperar la iniciativa. Per tant, és un tema d'eficiència i eficàcia més que de pragmatisme. Per avançar ens cal recuperar la iniciativa, seguir-nos carregant de raons i enfortir-nos. Ens cal més fortalesa. Un bon exemple estratègic és la proposta de ‘lluites compartides'. Només així ens en sortirem i podrem construir el nou país per a tots.


Està d'acord amb Joan Tardà que cal fer ponts amb el PSC i els comuns?

És fonamental evitar allò que Aznar predicava i que els seus hereus malden per fer: fracturar la societat catalana. Mai ens negarem a parlar amb ningú, ben al contrari. Però si som nosaltres els que hem demanat un diàleg bilateral amb el govern espanyol i són ells que el rebutgen!

Ara bé, a més d'estrènyer lligams i complicitats, és imprescindible la unitat d'acció de tots els que vulguin aturar la involució democràtica i respectar la veu de la ciutadania i la seva voluntat. Ara, més que mai, tocar estar cohesionats.

 

Vostè a la presó i Marta Rovira encausada. Creu que Esquerra ha de plantejar-se canvis a la direcció? Es pot dirigir el partit amb aquests condicionants?

Esquerra té una direcció àmplia i plural, ningú ha obert tant i de manera tan sostinguda les portes de la seva organització política. Fixeu-vos quants ex dirigents i diputats que no estaven a ERC són avui en llocs de responsabilitat.

Sempre he dit que jo era la cara visible, qui hi posava veu, però els qui feien funcionar la màquina eren uns altres, el mèrit sempre ha estat seu. Ho he dit sempre, estic aquí per ajudar.


Santi Vila diu que, si vostè hagués fet costat a Puigdemont en la convocatòria d'eleccions, no hi hauria presos ni exiliats. Què li sembla?

Suposo que deu ser fàcil oblidar que ja havien detingut els Jordis a mitjans d'octubre, abans que féssim cap declaració. I ara han tornat a detenir gent. En fi, a la vida hi ha moments per parlar i moments per callar i la grandesa o no d'una persona es valora, també, per quan sap callar. En tot cas, no entraré en una espiral de retrets. La història i el poble de Catalunya segur que posaran tothom on li correspon.

Més de 4 mesos a la presó i el jutge declara la causa complexa. Confia a poder sortir en llibertat condicional o que l'acostin a una presó catalana?

No ho sé. Per a mi el més important no és ser en una presó aquí o allí però pels meus fills, sí que ho és d'important. És increïble que perjudiquin les famílies. Per quin motiu han d'ampliar i accentuar el patiment fent-los recórrer milers de quilòmetres per visitar-nos? Això no està bé i és una situació que afecta també i molt el Jordi Cuixart, el Jordi Sánchez i el Quim Forn.

Com porta en el terreny personal tant temps sense poder estar amb la família?

Em consola pensar que hi ha molta gent que ens estima i que hi és cada dia ajudant-nos i que sempre, sempre, hem procurat fer el bé. Els ho agraeixo a tots, especialment a tota la gent de Sant Vicenç dels Horts.

Quin escenari preveu per a Catalunya d'aquí 20 anys?

20 anys és mitja vida. En cinc anys, tot ha canviat tant! Hem passat de ser una minoria sorollosa a ocupar la centralitat del país. És qüestió de temps que la fruita maduri i estic segur que madurarà si perseverem. La democràcia sempre guanya perquè, si no, el que guanya és l'autoritarisme i la degradació de drets i llibertats.

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatERCInvestidura
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut