El jutge Manuel Marchena durant una de les sessions del judici del procés
El jutge Manuel Marchena durant una de les sessions del judici del procés

El Suprem defensa que la sentència sobre Junqueras es limita a la presó provisional

Fonts de l'alt tribunal diuen a TV3 que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea fa referència a un moment concret i que ara la condemna és ferma

Actualitzat

La resposta a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras està en mans del Suprem. Segons ha pogut saber TV3, l'alt tribunal considera que aquesta sentència fa referència a un moment concret, al de la presó provisional, que ja ha canviat ara que la condemna és ferma.

Fonts del Suprem subratllen que "una cosa és el que alguns voldrien que digués la sentència i una altra el que realment diu". L'alt tribunal apunta que Junqueras està condemnat a 13 anys de presó i 13 d'inhabilitació absoluta per sedició i malversació, després que el tribunal el va considerar el màxim responsable del procés.

El Suprem va donar aquest dijous cinc dies a les parts per presentar al·legacions i està estudiant la sentència del tribunal de Luxemburg.

 

El jutge Marchena arribant al Suprem en una imatge d'arxiu

 

De moment, la Fiscalia és partidària de fer executiva la sentència, és a dir, comunicar al Parlament Europeu la inhabilitació de Junqueras.

La Fiscalia, a més, considera que la immunitat com a eurodiputat de Junqueras va arribar quan el judici ja s'havia acabat. El dictamen del TJUE assenyala que el president d'ERC era eurodiputat de ple dret des de la proclamació dels resultats de les eleccions europees; és a dir, el 13 de juny. El judici del procés havia quedat vist per a sentència el dia abans, 12 de juny.

El Suprem podria fer-se seva l'argumentació del ministeri públic, que s'oposa a deixar en llibertat Junqueras.

 

 

La Moncloa diu que no donarà instruccions a l'Advocacia

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha assegurat que l'executiu "no dona instruccions" a l'Advocacia de l'Estat per orientar l'informe que li ha sol·licitat el Suprem.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu ha explicat que l'Advocacia està estudiant en profunditat la sentència i que actuarà seguint el "principi de legalitat" i "buscant l'interès general".

 

Isabel Celaá durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres (EFE / J.J. Guillén)

 

Celaá no ha concretat quines al·legacions presentarà l'Advocacia davant del Suprem, però ha dit que l'escrit ha de donar arguments que "ajudin" l'alt tribunal o li "serveixin" "a l'hora de materialitzar la sentència del TJUE".

La portaveu del govern en funcions ha assenyalat que Junqueras està condemnat en ferm i no en presó preventiva, com passava al juny. Aleshores, l'Advocacia de l'Estat va ser partidària de deixar-lo sortir de la presó per complir els tràmits després de ser escollit eurodiputat, però el Suprem ho va rebutjar.

Celaá també ha defensat les institucions europees i ha recalcat la pertinença d'Espanya a la UE.

"La resolució del Tribunal de Justícia de la UE és la nostra resolució; Espanya és a Europa i Espanya se sotmet a la jurisdicció europea."

 

 

 

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasTribunal Suprem Judici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut