Imatge d'arxiu de l'expresident de l'ICS Josep Prat.
Imatge d'arxiu de l'expresident de l'ICS Josep Prat.
Barcelona

Josep Prat no veu incompatible treballar a l'ICS i en una empresa privada d'hospitals, i evita parlar d'Innova

L'expresident de l'Institut Català de la Salut (ICS) ha comparegut al Parlament. Josep Prat ha evitat parlar de l'empresa municipal Innova de Reus, de la qual és exdirector general. Ho ha justificat perquè està imputat en el cas pels delictes de malversació de fons públics i tràfic d'influències, i perquè hi ha decretat el secret de sumari. Sobre la compatibilitat de la presidència de l'ICS i un càrrec a l'empresa privada USP Hospitals, Prat ha assegurat que el conseller Boi Ruiz li va dir que no calia que dimitís.

RedaccióActualitzat
L'expresident de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Prat, ha comparegut aquest dilluns al Parlament davant la comissió d'investigació sobre la gestió sanitària. Prat considera que no és incompatible presidir una empresa pública com l'ICS, la més gran de Catalunya, i ser directiu d'una important empresa privada del sector sanitari, com USP Hospitals.

Segons ell, USP Hospitals no volia tenir cap relació amb la sanitat pública catalana i de fet estava en venda. A més, ha explicat que el conseller de Salut, Boi Ruiz, li va dir que informes jurídics indicaven que no calia que dimitís del seu càrrec privat per presidir l'ICS. Els motius eren que el càrrec a l'ICS no estava remunerat i que l'empresa privada no tenia contractes amb la sanitat pública.

Durant la sessió, Josep Prat ha evitat respondre a les preguntes sobre l'empresa municipal Innova de Reus, de la qual és exdirector general. Ha justificat el seu posicionament perquè, tal com ha recordat, està imputat pel "cas Innova" pels delictes de malversació de fons públics, estafa, tràfic d'influències, negociacions prohibides a funcionaris, blanqueig i contra la hisenda pública. El cas està sota secret de sumari.

Prat ha recordat que ha treballat 27 anys en la sanitat pública i que ho ha fet amb els vots a favor de diversos partits. A més, segons ha remarcat, ha col·laborat amb tots els consellers de Salut des de mitjans dels anys 80 i té "amics" a tots els partits. Amb això, s'ha volgut treure de sobre la imatge de "paradigma de la sanitat privada" amb què se l'ha identificat en els últims anys, per haver treballat per a USP Hospitals, la Unió Catalana d'Hospitals i el Consorci Sanitari de Catalunya. També s'ha mostrat "dolgut" pel "judici mediàtic" que se li ha fet en els últims mesos i ha lamentat que s'hagin muntat "guions de pel·lícula".

Josep Prat va dimitir com a president de l'ICS al juny del 2012. A banda del "cas Inova", està imputat en el cas que investiga la construcció del nou Hospital Sant Pau de Barcelona, i va ser detingut al febrer del 2013 al costat de l'exdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Carles Manté,  i després deixat en llibertat amb càrrecs i amb el passaport retirat  per, presumptament, desviar fons públics a través d'Innova.
Anar al contingut