Un contenidor crema a Via Laietana en les protestes contra les mesures per contenir la Covid (Reuters/Nacho Doce)
Un contenidor crema a Via Laietana en les protestes contra les mesures per contenir la Covid (Reuters/Nacho Doce)
Barcelona

Quinze detinguts a Barcelona pels incidents en les protestes contra les mesures anti-Covid

Els aldarulls han començat en una protesta a plaça Sant Jaume, on s'han afegit grups d'extrema dreta que han protagonitzat violents enfrontaments amb els Mossos

RedaccióActualitzat

Quinze detinguts, dos d'ells menors d'edat, al centre de Barcelona en els incidents posteriors a les protestes convocades per diferents sectors contra les restriccions imposades pel govern per mirar de controlar la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya. Segons els Mossos d'Esquadra, alguns dels detinguts s'han resistit activament a ser identificats i han agredit els agents.

Centenars de persones s'han concentrat aquesta tarda davant del Palau de la Generalitat reclamant llibertat per poder treballar, després de les mesures que obliquen a tancar bars, restaurants, centres d'estètica, equipacions culturals i esportives.

 


L'acte de protesta ha començat a les cinc de la tarda i, segons la Guàrdia Urbana, ha reunit un miler de persones de signe molt divers: persones amb negocis afectats per les restriccions i també negacionistes de la Covid. 

Durant la concentració s'han cridat consignes com ara "llibertat", "volem treballar", "Govern dimissió", "a por ellos" o "esquerra i dreta són la mateixa merda". Molts dels concentrats no duien mascareta o la duien mal posada.

 

 

Grups radicals d'extrema dreta

A mitja tarda, la tensió ha anat augmentant i un grup s'ha enfrontat als Mossos d'Esquadra i els han llençat tanques, pots de fum i diferents objectes. Els Mossos han carregat per dispersar els manifestants, que s'han desplaçat als carrers de l'entorn, al centre de la ciutat. El director de cos, Pere Ferrer, ha afirmat a Catalunya Ràdio que darrera del grup violent hi ha l'extrema dreta:

"A aquesta manifestació, a mesura que ha anat passant la tarda, s'han afegit altres grups que podriem qualificar en un primer moment de negacionistes. I després s'hi han afegit altres grups minoritaris, de perfils d'extrema dreta, que treballarem per concretar en els propers dies en el marc d'aquesta investigació policial, que són els que han acabat generant aquests aldarulls gravíssims al final de la manifestació".

 

 

Part dels manifestants han marxat cap a Via Laietana on també han fet barricades. Grups radicals, amb persones encaputxades, s'han afegit a la manifestació i han començat a llançar bengales i altres elements pirotècnics, així com tanques i objectes contundents contra els Mossos d'Esquadra. També han calat foc en diversos punts de la via.

 

Els enfrontaments han pujat d'intensitat a mesura que avançaven les hores i el SEM ha hagut d'atendre diverses persones amb cops i contusions.

 


Mossos d'Esquadra i manifestants en els incidents a Via Laietana
Mossos d'Esquadra i manifestants en els incidents a Via Laietana (Reuters/Nacho Doce)

Mossos ha demanat que s'eviti anar a la zona de plaça Sant Jaume, la catedral i Via Laietana, epicentre de les protestes. També alerten que els focs han afectat les estructures dels llums de Nadal que ja estan instal·lades a Plaça Urquinaona:

 

 

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha fet un tuit en què afirma que no hi ha d'haver espai ni concessió als que busquen la desestabilització practicant violència extrema en un moment tan crític en la lluita contra la Covid. Afegeix que els Mossos  investigaran i perseguiran els que avui han practicat la violència extrema a la Via Laietana i carrers adjacents.

 


El SEM ha informat que han atès a set persones i que també hi ha una vintena de mossos ferits, cap de greu. En els incidents han quedat inutilitzades dues furgonetes de la Brimo i diversos vehicles policials han patit danys. En els últims moments de la protesta, grups dispersos han saquejat dos establiments comercials.

 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que no es pot permetre "la violència d'aquest vespre" al centre de la ciutat i ha mostrat el seu suport a l'actuació dels cossos policials:

 



 

Paral·lelament, el sector de la cultura ha fet la seva protesta també per les mesures que obliguen a tancar cinemes i teatres durant 15 dies.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut