Igualtat vol acompanyar les dones a buscar pertinences després d'una ruptura amb l'agressor

El comitè de crisi del Ministeri d'Igualtat també planteja revisar les llicències d'armes de presumptes agressors com a resposta als últims assassinats masclistes

RedaccióActualitzat

El Ministeri d'Igualtat ha reunit aquest matí el comitè de crisi per analitzar els últims assassinats masclistes, després d'un estiu negre. Entre el juliol i l'agost n'hi ha hagut 15, entre els quals, tres dones mortes per parelles o exparelles que són policies o expolicies nacionals.

La principal conclusió de la trobada és que 42 crims des de principi d'any, els últims dos, coneguts aquest mateix dilluns, són masses per continuar actuant amb normalitat.

Per això, s'han analitzat les situacions de més risc per les dones amenaçades i s'han fet propostes. Es tracta de plantejaments que després s'han d'aprovar, si de cas, per part del govern espanyol i les comunitats autònomes.

Reunió del comitè de crisi per analitzar els assassinats masclistes d'aquest dilluns (ACN)

Més acompanyament

Una de les mesures més destacades que s'ha proposat avui és que hi hagi més acompanyament i més suport institucional a les dones quan ja estan en separació i van a casa seva a buscar pertinences.

La proposta d'Igualtat obeeix a l'"evidència" que aquest és "un moment de risc", tal com ha ressaltat la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, que s'ha mostrat convençuda que, si existís aquest recurs, les dones en situació de violència el demandarien.

Cal recordar el recent crim d'Alzira, al País Valencià, en el qual la víctima va ser assassinada per la seva exparella precisament en el moment en què va anar a recollir estris personals al domicili on havien conviscut.


Revisar les llicències d'armes de l'exparella

Un altre tema important que s'ha posat sobre la taula és que cal augmentar els requisits a l'hora de renovar les llicències d'armes de presumptes agressors. Es busca donar resposta al fet que alguns dels assassinats masclistes d'aquest estiu els han protagonitzat membres de forces de seguretat de l'estat.

La secretària d'estat d'Igualtat, Àngela Rodríguez Pam, ha assegurat que "s'ha de posar una especial mirada en aquells casos en els quals existeixin llicències d'armes":

"Cal fer una revisió amb una perspectiva de gènere d'aquests permisos, ja que les estadístiques són preocupants al nostre país i hem tornat a veure a l'agost com es donaven aquestes circumstàncies."

Altres situacions de risc detectades són els embarassos, els avortaments i els reagrupaments familiars en cas de dones migrants.


On es pot demanar ajuda

En cas de violència masclista es pot demanar ajuda al telèfon gratuït 900 900 120, específic d'atenció i informació. Està operatiu 24 hores cada dia de l'any, no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió també es pot trucar al 112.

El número de WhatsApp 601 001 122 també ofereix informació i assessorament a les víctimes de violència de gènere.

Per denunciar es pot anar a la policia o als jutjats especialitzats en violència de gènere, on les dones tenen dret a ser assistides per un advocat d'ofici independentment de la situació econòmica individual.

Les vacances, una època encara més perillosa per a les víctimes de violència masclista.  

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaMasclisme Seguretat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut