un home subjecta una pancarta que diu "prou violència masclista"
Imatge de la concentració a Béjar, Salamanca, per condemnar l'assassinat masclista d'una dona en aquesta localitat

Estiu amb 15 crims masclistes: per què n'hi ha tants si ara hi ha més recursos?

L'arribada de les vacances és un risc per a les víctimes de violència masclista i aquest any ja hi ha hagut 9 assassinats més que en tot l'estiu passat

Actualitzat

Dues dones han estat assassinades en un sol dia aquest dimecres, l'una a Béjar, Salamanca, i l'altra a Alzira, al País Valencià, enmig d'un estiu especialment dramàtic amb 15 víctimes de violència masclista

L'arribada de les vacances sempre es considera un període de risc per a les víctimes de violència masclista, però aquest estiu ja en portem 9 més que en tot l'estiu passat. 

Fa 20 anys el govern espanyol va començar a comptar les dones assassinades per les seves parelles o exparelles. El 2003 se'n van comptar 71 a tot Espanya. Des de llavors, el nombre de dones mortes s'ha mantingut més o menys entre les 50 i les 70.

 

L'any amb més víctimes va ser el 2008, amb 76 assassinats. El 2016 va marcar un punt d'inflexió i es va baixar per primer cop dels 50, una xifra que, des de llavors, s'ha anat més o menys mantenint. En el que portem d'any, 40 dones han estat assassinades, a l'espera que es confirmi el cas d'ahir, a Alzira, que seria la quarantena víctima mortal d'aquest 2023. 

Tot i que les dades demostren que encara som molt lluny d'erradicar aquesta xacra estructural, les expertes asseguren que en els últims anys s'han fet molts passos endavant. Però tal com explica Júlia Humet, advocada especialitzada en violència masclista, cal encara temps i molta feina per esborrar una violència tan arrelada a la societat:

"La solució no passa només per legislar, estem lluitant contra tot un sistema de valors, de pràctiques, que té milers d'anys i necessitarem diverses generacions per erradicar-ho."

En aquest sentit, Nati Veraguas, directora de l'associació Dones amb Empenta, assegura que es tracta "d'una carrera de fons":

"Podem fer una injecció de recursos, un canvi legislatiu, però continuarà passant perquè hem de continuar fent-ho. No val fer un esprint i tenir la sensació que això ja s'ha acabat."

I és que la xifra de dones assassinades és més elevada que la d'altres fets delictius. Així ho constata Lucia Avilés, magistrada experta en violències masclistes:

"Les xifres des del 2003 superen de molt les del terrorisme. És probable que no se li estigui donant la importància que requereix."

Uns assassinats que passen en l'àmbit de la parella o l'exparella i que sovint succeeixen quan s'estan divorciant. Segons Veraguas aquest fet es produeix "quan la dona exerceix els seus drets i pren decisions per a la seva llibertat i autonomia i per trencar amb la situació de violència".

En el vídeo següent analitzem per què encara hi ha tants crims masclistes, malgrat que ara hi ha més recursos per mirar d'acabar amb aquesta xacra: 

On es pot demanar ajuda

En cas de violència masclista es pot demanar ajuda al telèfon gratuït 900 900 120, específic d'atenció i informació. Està operatiu 24 hores tots els dies de l'any, no queda registrat al mòbil i és confidencial.

En cas d'emergència davant d'una agressió, també es pot trucar al 112.

El número de WhatsApp 601 001 122 també ofereix informació i assessorament a les víctimes de violència de gènere.

Per denunciar es pot anar a la policia o als jutjats especialitzats en violència de gènere, on les dones tenen dret a ser assistides per un advocat d'ofici independentment de la situació econòmica individual.

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaMasclisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut